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You asked several questions regarding 14 CFR 91.169(c)(2). We are enclosing guidance 
material because it does not appear that an interpretation of the regulation is necessary. For 
purposes of this response, we are assuming that you are posing questions based on facts that 
"require" a person to file an IFR flight plan with an alternate airport. First, we assume that 
the person has not been "otherwise authorized by ATC"pursuant to 14 CFR 91.169(a). 
Second, we assume that paragraph 91 .169(a) (2) applies because the exception in paragraph 
91.169(b) does not apply. According to the regulation, 91.169(a)(2) does not apply if part 
97 of chapter 1 prescribes a standard instrument approach procedure to, or special 
instrument approach procedure issued by the Administrator to the operator for the first 
airport of intended landing; and the forecast weather at the destination airport, from a time 
period of plus or minus one hour from the estimated time of arrival (ET A), includes ceilings 
at least 2,000 feet above the airport elevation and the visibility will be at least 3 statute 
miles. 

We believe the FA.A's Instrument Procedures Handbook (IPH) provides the information 
necessary to answer your specific questions. Enclosed please find page 2-11 of Chapter 2, 
of the FAA's IPH. On page 2-11, under the heading "IFR ALTERNATE MINIMUMS," 
the FAA states "(n)ot all airports can be used as alternate airports. An airport may not be 
qualified for alternate use if the airport NA VAID is unmonitored, is Global Positioning 
System (GPS) based, or if it does nothave weather reporting capabilities." As to your 
question about whether an airport may be listed as an alternate on an IFR flight plan, when 
the instrument approach procedure chart for the airport says "NA" for use as an alternate, (if 
the forecast weather at the ETA allows descent from the MEA through approach and landing 
under basic VFR), 1he answer is no if an alternate airport is required. On page 2-11 of the 
FAA's IPH, the FAA explains, "(a)irports that do not qualify for use as an alternate airport 
are designated with an NIA." 



If a person meets the requirements of 91.169(b), then paragraph 91.169(a)(2) - information 
about an alternate airport is not required but development of that information may be useful 
for planning purposes. 
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This response was prepared by Cecile O'Connor, Attorney in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel and has been coordinated with the Office of the Flight 
Standards Service. If you have additional questions regarding this matter, please contact me 
at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

Rebecca MacPherson7,v/J--
Assistant Chief Counsel 
for Regulations, AGC-200 
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