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Washington, D.C. 20036 
 

RE:  U.S. Registered Aircraft Operating Outside of the United States 
 

We received your letter requesting guidance and interpretation of the Federal Aviation Regulations.  
The facts, as outlined in your letter and subsequent telephone conversations, are as follows: 
 
Your client is a U.S. corporation operating a U.S. registered Boeing 737 aircraft.  The corporation 
has no business purpose other than operating the aircraft, and conducts all of its aircraft operations in 
Saudi Arabia.  The corporation desires to: 1) provide transportation to third parties for a fee in non-
common or private carriage in accordance with 14 C.F.R. § 125; and 2) provide transportation for 
the majority corporate owner and his guests at no charge in accordance with 14 C.F.R. 
§ 91.501(b)(4). 
 
Title 14 C.F.R. § 125 applies to operations of U.S. registered civil airplanes with a seating 
configuration of 20 or more passengers or a maximum payload capacity of 6000 pounds or more 
when common carriage is not involved.  In order to conduct non-common or private carriage, an 
operator must hold a part 125 operating certificate.  Part 125 certification of foreign based operators 
is problematic for the following reasons: 
 
First, the Convention on International Civil Aviation (“Chicago Convention”) requires operating 
certificates to be issued by the State of the Operator.1  The State of the Operator is the State in which 
the operator’s principal place of business or permanent residence is located.2  Therefore, an 
operator’s principal base of operations (as defined in 14 C.F.R. § 119.3) must be located in the 
United States in order for the FAA to issue an operating certificate.  This rule prevents a country 
from acting as a flag of convenience for an operator that has no connection with the country other 
than holding an operating certificate issued by its civil aviation authority.  Your client is based and 
operating exclusively in Saudi Arabia. Thus, the United States is not the State of the Operator, and it 
would be inconsistent with international law for the FAA to issue an operating certificate. 

                                                 
1 Convention on International Civil Aviation, Dec. 7, 1944, 15 UNTS 295.  
 
2 See Chicago Convention, annex 6, part 1.  
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Second, part 125 requirements do not meet (or exceed) the Chicago Convention’s standards for 
international commercial air transport.  As a result, several foreign civil aviation authorities have 
refused to recognize part 125 operating certificates, and some countries have prohibited or limited 
operations by part 125 operators within their territorial airspace.3  The FAA’s issuance of part 125 
certificates to foreign based operators could be viewed as an unlawful interference with a foreign 
sovereign’s authority over its airspace.  Accordingly, the FAA has decided that it will not issue part 
125 certificates to operators who maintain their principal base of operations outside of the United 
States, or to operators who conduct operations entirely outside of the United States.4 
 
Your second question relates to whether the corporation can operate under § 91.501(b)(4) in Saudi 
Arabia.  In answering that question, it is helpful to first discuss the applicability of part 91 to U.S. 
registered civil aircraft operating abroad.  Section 91.703 (a)(3) states that each person operating a 
civil aircraft of U.S. registry outside of the United States shall comply with part 91 so long as 
compliance is not inconsistent with the applicable regulations of the foreign country where the 
aircraft is operated or with Annex 2 of the Chicago Convention.  The FAA has determined that the 
proposed operations would constitute commercial activities that could not be conducted under part 
91 if the aircraft was operated in U.S airspace.  The same regulations prohibiting the proposed 
operations under part 91 in U.S. airspace, would also prohibit the proposed operations under part 91 
in Saudi Arabia if:   
 

1) Saudi law is consistent with U.S. law (e.g. the Saudi government has adopted the Federal 
Aviation Regulations); or  

2) Saudi law is silent on the issues of common carriage and operations conducted for 
compensation or hire.   

The FAA offers no guidance on the Saudi requirements, but the U.S. regulations prohibiting the 
proposed operations under part 91 are more fully explained below. 
 
Section 91.501(b)(4) allows an operator to conduct flights for his personal transportation or the 
transportation of his guests when no charge, assessment or fee is made for the transportation.  You 
suggested in your letter that the corporation should be allowed to operate the aircraft under 
§ 91.501(b)(4) as long as the transportation is limited to the majority owner and his guests.  We 
disagree.  The term “operator” in § 91.501(b)(4) applies to individuals operating an aircraft for 
personal use.  It does not apply to corporations operating an aircraft because corporations have no 
“personal use.”  Instead, corporations have a “business use” and in this case, the only business of the 
corporation is to provide transportation by air.  The FAA has long held that a corporation created 
solely to provide transportation by air must possess a commercial operator or air carrier certificate.5  
Limiting the transportation to the corporate owner and his guests does not change this requirement. 

                                                 
3  See Chicago Convention, part I, chap.5, art. 33 (certificates and licenses will only be recognized by other States when 
the certification requirements are equal to or above the minimum standards established under this Convention). 
  
4 There are also practical considerations underlying the requirement for part 125 certificate holders to be principally 
located in the U.S.  The base of operations is the focal point of the FAA’s certification and oversight activities.  The 
difficulty and expense of performing these duties would substantially increase if the FAA had to perform them in foreign 
locations.  Moreover, the FAA may not be able to freely enter other countries to conduct safety oversight as needed.  
 
5 See FAA Interpretations 1981-6, 1981-26 and 1989-22, Federal Aviation Decisions, West Publishing Co. 
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We trust that this interpretation is responsive to your inquiry.  The FAA reiterates that it offers no 
advice on the regulations of a foreign sovereign, and encourages the operator to contact the 
appropriate foreign civil aviation authority for specific operating requirements.  This interpretation 
was prepared by the Operations Law Branch of the Office of the Chief Counsel, and coordinated 
with the Air Transportation Division of Flight Standards Service.  Please contact us if we can be of 
further assistance. 
 
Sincerely, 
 
Rebecca MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations 
 
 


