
April 29, 2004 

Randall C. Kania  
Director of Operations 
ExpressNet Airlines  
847 Willow Run Airport 
Ypsilanti, MI  48198 
 
Dear Mr. Kania: 

This letter responds to your August 5, 2003 request for a legal 
interpretation of the definition of "flight time" that is stated in 14 CFR 
section 1.1, as it relates to the crediting of the flight time limitations 
stated in subparts Q, R & S of Part 121. 
 
Section 1.1 defines flight time, in pertinent part, as pilot time that 
commences when an aircraft moves under its own power for the purpose of 
flight and ends when the aircraft comes to rest after landing. 
 
You take the position that the regulation should be interpreted to mean 
that flight time does not always occur when the aircraft taxies under its 
own power. You argue that when interruptions occur that require an aircraft 
to return to the block, the aircraft does not become airborne and there is 
no landing, flight time does not accrue for the original taxi out and taxi 
in even though the pilot taxied with the intent to takeoff. 
 
You refer to various regulations that you state require that a flight be 
"suspended or terminated" under certain circumstances.  For example, you 
cite 14 CFR Section 121.628, which prohibits the takeoff of an aircraft with 
inoperable instruments or equipment, unless certain conditions are met.  You 
also mention other reasons that cause flights to be "suspended or 
terminated," such as crewmember illness, loading concerns. 
 
You also provide some examples, with suggested answers, in support of your 
position. 
 
Ex. 1: The aircraft taxies to the runway and finds a mechanical problem 
that requires consultation with the minimum equipment list (MEL).  The PIC 
stops the aircraft and determines that the MEL allows continuation of the 
flight.  They do not return to the gate and engines continue to operate. 
After performing the required paperwork, they resume taxi and eventually 
takeoff (which always ends in a landing). 
 
Your Suggested Answer: Clearly the flight was not terminated or suspended 
and a subsequent takeoff was made.  This would count as flight time. 
FAA Response: We agree with your answer. 
 
Ex. 2: The aircraft taxies to the runway and finds a mechanical problem 
that requires consultation with the minimum equipment list (MEL).  The PIC 
stops the aircraft and determines that the MEL does not allow continuation 
of the flight.  They return to the gate to obtain maintenance. 
 
Your Suggested Answer: A takeoff is not permitted, nor performed, and 
therefore a landing is not made.  The aircraft returned to the gate to 



effect repair.  Therefore, the flight was terminated or temporarily 
suspended and flight time did not occur. 
FAA Answer: See our discussion below. 

Ex. 3: Similar to Example 2, the aircraft taxies to the runway and is 
recalled to the gate by the company to add additional freight or passengers. 
The aircraft engine is/is not shut down during this process.  Doors are 
opened and freight/passengers are added.  Additional changes are made to the 
required load manifest and weight and balance paperwork.  Once completed, 
the aircraft begins taxi and a takeoff is made. 
 
Your Suggested Answer: Although the captain originally taxied with the 
intention of flight, the flight was temporarily suspended by a person 
exercising operational control over the aircraft.  For domestic and flag 
air carriers this would be the dispatcher in charge of the flight.  For 
supplemental air carriers it would be the director of operations or the 
PIC.  In this example, a takeoff is not performed, and therefore a landing 
is not made.  Additional changes and a new weight and balance form were 
required.  Therefore, the flight was temporarily suspended and flight time 
did not occur on the first gate departure. 
 
FAA Answer: See our discussion below. 
 
We do not agree that a temporary "suspension" of a flight always suspends 
the accrual of flight time.  We have previously said that performance of FAA 
required de-icing procedures does not suspend the accrual of flight time, 
even though the aircraft's engines are shut down at the de-icing pad. See 
June 22, 2000, Letter to James W. Johnson, from Donald P. Byrne, Assistant 
Chief Counsel, Regulations Division [2001-3].  In a situation in which a 
flight returns to the gate, for mechanical repair or other reason, such as 
additional freight or passengers, a critical inquiry is whether the air 
carrier requires the pilot to remain on board the airplane, because the 
mechanical repair or the on loading of passengers or cargo can be performed 
with all crewmembers and passengers on board.  When the pilot must remain 
on board, this constitutes a delay that does not interrupt the accrual of 
flight time, because of the continuing "purpose of flight."  In this 
situation, flight time starts when the aircraft first taxies under its own 
power from the gate, continues through the period of delay when the aircraft 
returns to the gate and in which the pilot must remain on board, and ends at 
the moment the aircraft comes to rest at the point of landing at the 
destination airport.  An unforeseen mechanical problem that causes the 
accumulation of this extra flight time is, under section 121.471(g), a 
"circumstanc beyond the control of the certificate holder."'  Such a  

 

 

 

 

 

 

 

t Section 121.471(g )states: 
A flight crewmember is not considered to be scheduled for flight time in excess of flight time limitations if the flights to which he is assigned are scheduled 
and normally terminate within the limitations, but due to circumstances beyond the control of the certificate holder (such as adverse weather), are not at 
the time of departure expected to reach their destination within the scheduled time. 



circumstance would mean that actually exceeding the daily flight time 
limits of subpart Q's section121.471(a)(4)2 would not be considered a 
violation of those daily limits.  However, note that all flight time 
accrued must be credited toward the cumulative flight time limits 
stated in subpart Q. 
 
Another situation in which all flight time must be recorded is when a 
flight returns to the gate for mechanical reasons, the aircraft cannot 
be repaired, a replacement aircraft is used, and that aircraft does 
taxi, take off and make a landing at the destination airport.  In this 
situation, flight time accrues and must be counted. The flight time that 
must be counted is the time the first aircraft moves under its own power 
from the gate to the time of the return of the first aircraft to the 
gate, plus flight time from the time the replacement aircraft moves 
under its own power from the gate to the point where the replacement 
aircraft comes to rest at landing at the destination airport.  Note 
that section 121.471(g) (the "circumstances beyond the control of the 
certificate holder" exception) excuses flight time that exceeds the 
daily limits in section 121.471(a)(4).  In other words, although all 
daily flight time accrued must be counted, it is not considered a 
violation of section 121.471(a)(4) if the actual flight time accrued 
exceeds the limits stated in that section.  However, all of the daily 
flight time accrued must be credited toward the cumulative flight time 
limits stated in subpart Q. 
 
Finally, by interpretation, the Agency has applied the "circumstances 
beyond the control of the certificate holder" exception to flight time 
questions concerning certificate holders operating under subparts R and 
S. See e.g., Nov. 8, 1990, Letter to John H. DeWitt, from Donald P. 
Byrne, Acting Assistant Chief Counsel, Regulations and Enforcement 
Division [1990-33] (copy enclosed).  But note that under the Subpart S 
regulations, when a pilot has landed and has already flown more than 8 
hours in a 24-consecutive-hour period, he may not take off on any 
remaining flight legs until he has received the rest required by 
section 121.503(b). See e.g., Jan. 21, 2000, Letter to Tom Kehmeier, 
from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, Regulations Division 
(concluding that once the pilot has flown over 8 hours in any 24 
consecutive hours, section 121.503(b) rest is triggered and the pilot in 
the scenario presented who exceeded the 8 hour limit by 8 minutes at 
the time he landed at CVG, an intermediate leg, must be given 16 hours 
of rest before he may continue on with the next flight)[2001-2] (copy 
enclosed).  In a situation where a pilot exceeds 8 hours after take 
off, because of a circumstance beyond the certificate holder's control 
that develops during that flight leg, such as adverse weather, the 
certificate holder, as a matter of enforcement policy, would not be 
deemed to be in violation of the section 121.503(b) rest requirement. 
Upon landing, however, the pilot must be given 16 hours of rest before 
he may continue with another flight. 
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Section 121.471(a) provides in pertinent part: 

No certificate holder conducting domestic operations may schedule any flight crewmember and no flight crewmember may accept an assignment 
for flight time in scheduled air transportation or in other commercial flying if all commercial flying will exceed 
(1)    1000 hours in any calendar year; 
(2)    100 hours in any calendar month; 
(3) 30 hours in any 7 consecutive days; 
(4) 8 hours between required rest periods. 

 



This letter was prepared by Joseph A. Conte, Manager, Operations 
Law Branch, and Constance M. Subadan, Attorney, Operations Law 
Branch.  It was coordinated with the Flight Standards Service at FAA 
Headquarters. 
 
Sincerely, 
 
Rebecca MacPherson 
Assistant Chief Counsel 
Regulations Division 
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