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Re:  Rest Requirements under 14 CFR § 121.471
Dear Mr. Johnson:

This letter responds to ydur request for an interpretation of the rest requirements
applicable to domestic opérations under the Federal Aviation Regulations in Title 14 of
the Code of Federal Regulations (14 CFR). A copy of your letter is enclosed.

A. Consecutive Hours of Rest

The first question you pose relates to the rest requirements under 14 CFR § 121.471(b)
and the meaning of the phrase “consecutive hours of rest,” i.e., how many, if any,
interruptions of a rest period are allowed. Section 121.471(b) states that

[N]o certificate holder conducting domestic operations may schedule a flight
crewmember and no flight crewmember may accept an assignment for flight time
during the 24 consecutive hours preceding the scheduled completion of any flight

- segment without a scheduled rest period during that 24 hours of at least the
following: '

(1) 9 consecutive hours of rest for less than 8 hours of scheduled flight time.
(2) 10 consecutive hours of rest for 8 or more but less than 9 hours of scheduled
_ -flight time. ' '
" (3) 11 consecutive hours of rest for 9 or more hours of scheduled flight time.

The scenario you present is one in which air carriers “are making repeated calls to the
pilot until such time that they actually talk to the pilot.” Your concern is that this
repeated and persistent calling interrupts a pilot’s opportunity to rest, and you question
how often an air carrier can try to contact a pilot who is on rest without violating the rest
requirements under § 121.471(b). -
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In analyzing a pilot rest question, the first consideration is whether the rest period the
pilot received satisfies the requirement regarding the nature of a rest period, i.e., whether
the pilot received a period of time that complies with the three conditions the FAA finds
necessary to qualify as'a rest period. The FAA has consistently stated through legal
interpretations that “rest” under the Federal Aviation Regulations is (1) a continuous
period of time; (2) determined prospectively; and (3) during which the crewmember is
free from all restraint by the certificate holder, including freedom from work or freedom
from present responsibility for work should the occasion arise. See, e.g., Letter from
Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, Regulations Division, to R.C McCormick
(June 25, 1996); Letter from Donald P. Byme, Assistant Chief Counsel, Regulations
Division, to James W. Johnson (October 29, 2002); and Letter from Donald P. Byrne,
Assistant Chief Counsel, Regulations Division, to James W. J ohnson (May 9, 2003)
(copies enclosed). :

Under your fact pattern, the questions are whether repeated phone calls effectively
terminate the continuous period of time required for rest, and whether the flight
crewmember is free from all restraint by the air carrier. If, under your scenario, the pilot
is'obligated to answer the ringing telephone, then the entire period that the pilot was
under such an obligation is not part of the “rest period” — even if the carrier does not call
the pilot once during that period (this often is referred to as reserve or standby duty). See
Letter from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, Regulations Division, to James
W. Johnson (June 23, 2000) and Letter from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel,
Regulations Division, to James R. Knight IT (December 9, 1999) (copies enclosed). If, on -
the other hand, the pilot is not under any obligation to answer the telephone or to be
available to answer the telephone, the time up to the duty report time is considered a -
“continuous” rest period. See Letter from Byrme to Johnson (October 29, 2002) and
Letter from Byrne to Johnson (June 23, 2000). It is the FAA’s policy, under the
commonly referred to “one phone call exception,” that a rest period is not viewed as
mterrupted if the air carrier makes contact with the pilot one time by telephone pager or
the like.! Once the contact is made, it cannot, however, be made again without
interrupting the rest period.

To réemphasize — under no circumstances is a pilot obligated to answer the telephone if
the pilot is considered to be on rest. It appears that some people overlook the voluntary
nature of receiving phone calls. Thus, if the pilot seeks to have an uninterrupted rest

- period, the pilot certainly can take measures to prevent being contacted by the carrier,

e.g., if the pilot is staying at a hotel, the front desk can hold any incoming calls; or if the
pilot is at home, the telephone ringer can be turned off and an answering machine can
pick up calls. Further, a flight crewmember can provide written notification to the air

! Note that the Federal Aviation Regulations do not explicitly allow “one phone call” from the carrier
during a pilot’s rest period. However, the FAA established the “one phone call” policy based on certain
narrow conditions and the fact patterns presented to us. Generally speaking, an air carrier can initiate a
phone call and a pilot can — on his or her own volition — receive one call from an air carrier without the
phone call being viewed as disruptive and breaking the continuous rest period.
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carrier of his or her desire not to be contacted while on rest periods (or the conditions
under which contact should not be attempted). If an air cartier receives such a “do not
call” letter from a flight crewmember, then the carrier is on actual notice that its attempts
to contact the pilot during the rest period could disrupt the pilot’s attempts to sleep. In
such a situation, unlike the situations summarized in footnote 1, even one phone call from
the carrier to the pilot is evidence that the carrier has broken the pilot’s continuous rest
period, and the rest period must begin anew before the carrier could use the pilot in part
121 domestic operations.

At the same time, however, an air carrier should consider the consequences of repeatedly
trying to reach a pilot who is on rest (assuming the pilot has not explicitly provided the
air carrier a “do not call” letter). For example, if a pilot must report for duty by 7 a.m., he
or she is likely sleeping during the hours of midnight to 5 a.m.; or if a pilot is on an 8
hour rest period, he or she is likely asleep 4 hours into the period. Therefore, the air
carrier should assume that any attempts to contact the pilot during those periods of sleep
would disturb the pilot. Perhaps, the pilot hears the repeated rings of the telephone but
has chosen not to answer or is too disoriented from being roused from sleep to do so
(there is no obligation to do so). Repeated attempts by the air carrier to contact the pilot
during these hours would not be reasonable. While these “interruptions” do not meet the
legal standard for breaking a continuous rest period as interpreted by the FAA (because
contact has not been made), these circumstances do raise serious concems about potential
pilot fatigue and the possibility of a careless or reckless operation of the a1rcraﬁ: (i.e, by
pilot and certificate holder) contrary to 14 CFR § 91.13 (a).

B. Transportation that is Local in Nature

The second question you pose relates to 14 CFR § 121.471(f) and the meaning of the
phrase “transportation that is local in nature.” In fact, under § 121.471(f), a rest period
does not include any “time spent in transportation, not local in character, that a
certificate holder requires of a flight crewmember and provides to transport the
crewmember to an airport at which he is to serve on a flight as a crewmember, or from an
airport at which he was relieved from duty to return to his home station.” Conversely
then, time spent in transportation that is local in character may be counted towards a rest
period.

The context of your question is when air carriers assign pilots to “co-domicile airports.”

- Industry practice is to consider travel between or among these airports as transportation

that is local in character. You specifically ask: (1) Are there any realistic limits on the
travel time or distance between co-domiciles to qualify as “local in nature;” and (2) Are
there any limits as to the time or distance for any required transportation to a layover
location in order for the transportation to be “local in nature?”

- First, note that the concepf of “co-domiciles” is a creation of the aviation industry. The

Federal Aviation Regulations and the United States Code provisions dealing with
aviation safety do not make mention of such a concept. In prior interpretations, the FAA
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discussed the practice of co-domicile assignment based solely on the narrow facts
presented to us in the letters of inquiry. Now, however, it appears that the FAA should
more fully address the matter because to the extent that air carriers are designating
airports “co-domiciles” when they are geographically far apart and arguing that travel
between “co-domicile” airports is part of the rest period regardless of the amount of time
spent in travel, the FAA disagrees.

We previously stated that it is reasonable to include the travel between co-domicile
airports within the meaning of “local in character” because co-domicile airports are
generally within a relatively close geographic location to one another. See Letter from
Donald P. Bymne, Assistant Chief Counsel, Regulations and Enforcement Division, to
James W. Johnson (July 14, 1992) (copy enclosed). Because there are many factors,
including traffic patterns and population density, that can affect a pilot’s travel from
Airport A to Airport B, we believe it is approzpriate to discuss the acceptable distance
between co-domiciles, and layover locations® for that matter, in measurements of time.
Howeyver, rather than designate a maximum number of minutes that may be spent
traveling to and from a flight assignment (excluding commutes made to and from a place
of residence at the end or beginning of a duty week) during a rest period, the travel time
must be so brief, i.e., “local in character,” as to prevent a pilot or air carrier from
undermining the FAA’s safety purpose in mandating rest period requirements, as further
explained below.

The FAA mandates minimum rest periods in order for pilots to have the opportunity to
get sufficient uninterrupted sleep® and thereby reduce or eliminate the chances of fatigue-
related aviation accidents. The Agency’s purpose in excluding transportation that is not
“local in character” from a rest period is to deter carriers from expecting pilots to spend
unreasonable time traveling for purposes of their flight duty assignments. For example,
just because a carrier contracts with a particular hotel to house its pilots between two
consecutive duty days for assignments out of the same airport, does not mean that the
travel time between the airport and the hotel is reasonably brief so as not to affect the
pilot’s opportunity to get sufficient sleep at the hotel. Similarly, simply because an air
carrier declares two airports to be “co-domiciles,” does not necessarily mean that the time
it takes the pilot between assignments in two consecutive duty days to travel, for
example, from one airport to a hotel near the second airport, and later to the second
airport would be reasonably brief so as not to cut into the pilot’s opportunity to get
sufficient sleep at the hotel.* The FAA rejects, as fallacious, any air carrier assertion that

?> We understand that the term “layover” has different meanings in the aviation industry. For purposes of
this interpretation, a “layover location” means a hotel or similar lodging for sleep.

* See part A of this letter for a discussion regarding when and how often a carrier might reasonably try to
contact a pilot during a rest period without creating the untimely interruption of the pilot’s sleep that could
result in dangerous fatigue the next day.

* For example, if a rest period between 2 duty days is already a minimum reduced rest period of 8 hours,
the transportation time between the airport and the hotel must be very brief, otherwise that surface
transportation time will cut into the amount of time available for the pilot to get sufficient sleep at the hotel
before the next day’s flights. '
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it has not interfered with the pilot’s opportunity to get sufficient sleep simply because the
pilot could sleep in the backseat of the van or hotel shuttle van on his or her way to the
hotel.

For purposes of complying with the rest requirements under paragraphs (b) and (c) of
section 121.471 of the regulations, when a carrier positions a pilot far away from the
pilot’s personal residence between two consecutive duty days, the carrier must ensure
that there is adequate lodging for sleep available to the pilot, and the travel time between
the airport and the lodging must be reasonably brief if the carrier intends to count that
transportation time as part of the required rest period. If the transportation time cannot
be accomplished reasonably briefly, i.e., it is not local in nature, then such time may not
be counted as part of the required rest period.

The discussion above should be contrasted with the situation where the pilot, for personal
reasons, chooses to live far away from his primary work station. The FAA domestic rest
rules are designed to free the pilot from all obligations or duty to the carrier so that the
pilot has the opportunity to plan for and actually get sufficient sleep in the rest period
immediately preceding a duty period involving part 121 domestic flying. The FAA
expects pilots to act responsibly by planning for and getting sufficient pre-duty sleep.
Some pilots, who live far away from their primary work station, travel into their work
station a day before their duty week begins in order to get adequate sleep in a hotel or a
carrier-supplied dormitory at or near the work station. In this situation, the pilot has-
control over where he or she lives, and at the same time, by arriving at the work station
locale early, can obtain sleep in an adequate lodging before beginning part 121 domestic
flight operations. The FAA expects the commuting pilot to take such measures in order
to stave off potential fatigue and the possibility of careless or reckless operation of -
aircraft contrary to 14 CFR § 91.13 (a).

In contrast, during a work assignment period, when the pilot is on a layover between two
consecutive duty days, more often than not, the pilot will be far from his or her home
residence. In that situation, the carrier, for business purposes, has placed the pilot far
from home. While the FAA rules do not require carriers to pay for hotel rooms for
layovers, the FAA expects carriers to ensure that there are adequate lodging facilities
available for such pilots between consecutive duty periods. Moreover, in order for the
carrier to be eligible to count the transportation time between. the airport(s) and the
lodging as being “local in character” and, thus, part of the required rest period before the
subsequent duty period, the time spent in such transportation must be reasonably brief.
Again, it must be brief in order to maximize the amount of time available to the pilot to

~ plan for and to get sufficient sleep before serving in part 121 service the following duty

day.

We trust this letter is responsive to the inquiry. The response was prepared by Joéeph A.
Conte, Manager, Operations and Air Traffic Law Branch, Office of the Chief Counsel
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and Komal K. Jain, Attorney-Advisor, Office of the Chief Counsel, and coordinated with
the Air Transportation Division of Flight Standards Service.

Sincerely,
e AL bt

onald P. Byrne
Assistant Chief Counsel
Regulations Division

Enclosures



