
June 8, 2000 

Dennis B. Person, President, 
Helicopter Lift Services, Inc.  
4676 Commercial St. SE, #182  
Salem, OR 97302 

 
Dear Mr. Person: 

 
This is in reply to your letter of May 18, 2000, attached to 
which was a letter and a separate list of questions that you 
had previously submitted to the FAA Flight Standards District 
Office in Hillsboro, Oregon.  You requested that we answer 
several questions relating to the business of Helicopter Lift 
Services, Inc. (hereinafter HLSI).  You describe HLSI as a 
"management company" that specializes in arranging for the 
accomplishment of helicopter external load operations. 

 
It is our understanding that HLSI does not hold a Rotorcraft 
External-Load Operator Certificate issued under Part 133 of the 
Regulations.  Rather, HLSI is a company that is paid by 
customers who require the services of an external load operator. 
HLSI, in turn, contracts with Part 133 operators to have the 
work performed by those operators.  HLSI oversees the 
operations.  In doing so, it assists the operators in assuring 
that appropriate permits and ground facilities are available and 
in determining that the aircraft being used are suitable for the 
intended operation.  You have raised several questions regarding 
the impact of Part 133 on your operations. 

 
1. You ask whether HLSI needs to hold a Part 133 certificate 
in order to serve as a management company specializing in 
helicopter lift operations. 

 
In pertinent part, Section 133.11(a) states "No person 

subject to this Part may conduct rotorcraft external-load 
operations within the United States without, or in violation of 
the terms of, a Rotorcraft External-Load Operator Certificate." 

 
The requirement to hold a Part 133 certificate is placed on 

the organization that conducts the external-load operation.  In 
that regard, we would consider the organization that exercises 
operational control over the flights to be the operator of those 
flights and would require that organization to operate under Part 
133.  It is our understanding that HLSI does not hold itself out 
as being the operator of external-load aircraft and, further, 
that the Part 133 certificate holders used by HLSI understand 
that they have operational control over the flights.  Subject to 



these understandings, it would be our opinion that HLSI would not 
require a Part 133 certificate to conduct its management company 
business. 

 
2. You ask whether, as a management company, you can submit a 
Congested Area Plan to the FAA on behalf of the Part 133 
operator. 

 
Section 133.33 of the regulations authorizes the holder of 

a Rotorcraft External-Load Certificate to conduct external-load 
operations over a congested area if the operator can meet 
certain conditions.  In pertinent part, Section 133.33(d)(1) 
states: "The operator must develop a plan for each complete 
operation, coordinate this plan with the FAA Flight Standards 
District Office having jurisdiction over the area in which the 
operation will be conducted, and obtain approval from that 
district office." 

 
In our opinion, it would not be acceptable or appropriate 

for a management company to submit the plan to the FAA.  A 
primary purpose of the regulation is to assure that the holder 
of the external-load certificate actually develops and submits 
the plan.  We do not believe that this responsibility can be 
delegated to a management company. 

 
3. You requested our interpretation of the word "busy" as it 
is used in Section 133.45(d) of the Regulations. 

 
Section 133.45(d) of the Regulations states: "No person may 

conduct an external-load operation under this part with a 
rotorcraft type certificated in the restricted category under 
§21.25 of this chapter over a densely populated area, in a 
congested area, or near a busy airport where passenger transport 
operations are conducted." (Underlining added) 

 
We have been unable to find any regulatory history, written 

opinions, or case law that defines the term "busy" as it is used 
in Part 133.  We therefore, look to the plain language meaning of 
the word.  In that context, we believe that the term "near a busy 
airport where passenger transport operations are conducted" must 
be analyzed on the basis of the facts relating to each particular 
situation.  In our opinion, the regulation would suggest that 
restricted category external-load operations should probably not 
be conducted in the vicinity of Portland International Airport 
during the times that normal air carrier operations are being 
conducted.  Whether such operations could be conducted in the 
vicinity of other airports would depend on a variety of factors, 
including the type and frequency of passenger transport operations 



at the time of the proposed external-load operation. 
 
In addition to the above questions, you asked several questions 
relating to sections of FAA Order 8700.1, General Aviation 
Operations Inspector's Handbook.  You should be aware that Order 
8700.1 is an internal FAA document, prepared to provide guidance 
to FAA inspectors on various aspects of their duties.  As such, 
its provisions are not regulatory and are not binding on the 
aviation community. 
 
With regard to your questions relating to subcontracting work or 
equipment, we would require additional factual information to 
render a decision on the merits of a particular operation.  As a 
general rule, however, the operator that is responsible for 
conducting the operation must have the authority to use the 
personnel and equipment that will be employed for the particular 
operation. 
 
We hope that the above information has been responsive to your 
questions. If you need any additional information, please feel 
free to contact our office. 
 

Sincerely, 
 
John J. Callahan 
Regional Counsel 


