
February 9, 1999 
 
Bill Carpenter 

 

 
Dear Mr. Carpenter: 

 
Thank you for your letter of January 25, 1999, in which you ask 
questions about logging pilot in command (PIC) time and second 
in command (SIC) time when operating under Part 121 of the 
Federal Aviation Regulations (FAR) 

 
You first ask whether it would be proper under FAR 61.51(g) for a 
properly qualified SIC to log instrument flight time flown during 
instrument conditions while serving as the SIC in Part 121 
operations on an aircraft that requires two crewmembers.  The 
answer is yes.  As a qualified SIC, and as a required crewmember, 
you are "operating" the aircraft within the meaning of FAR 
61.51(g).  Therefore, as the SIC operating the aircraft "solely 
by reference to instruments under actual or simulated instrument 
flight conditions," you would log that time as SIC flown in 
instrument conditions.  Naturally, the PIC logs the time as PIC 
flown in instrument conditions. 

 
You then ask if, for the purposes of maintaining instrument 
currency, an instrument approach on the above flight flown by the 
PIC can be logged as an instrument approach by the SIC.  The 
answer is no.  As the SIC you have not "performed" the approach 
as contemplated by FAR 61.57(c) because you were not the sole 
manipulator of the controls during the approach. 

 
Lastly, you present the following scenario: under a Part 121 
operation the air carrier has designated a pilot and a copilot as 
required by FAR 121.385(c).  The pilot is the authorized PIC and 
the copilot is the authorized SIC.  The PIC is also the company 
check airman.  During the course of the flight, the SIC is the 
sole manipulator of the controls for the flight.  Additionally, 
he has passed the competency checks required for Part 121 
operations, at least as SIC.  You ask whether the SIC can log PIC 
time for that portion of the flight in which he is the sole 
manipulator of the controls for the flight.  The answer is yes. 

 
There is a distinction between acting as pilot in command and 
logging of pilot in command time. "Pilot in command," as defined 
in FAR 1.1, "means the pilot responsible for the operation and 
safety of an aircraft during flight time."  FAR 61.51(e) is a 
flight-time logging regulation, which only regulates the 
recording of PIC time used to meet the requirements toward a 
higher certificate, higher rating, or for recent flight 
experience: 
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(e) Logging pilot-in-command flight time. 

 
(1) A recreational private or commercial pilot may 
log pilot-in- command time only for that flight time 
during which that person -- (i) Is the sole manipulator 
of the controls of an aircraft for which the pilot is 
rated_ (ii) Is the sole occupant of the aircraft: or 
(iii) Except for a recreational pilot is acting as 
pilot in command of an aircraft on which more than one 
pilot is required under the type certification of the 
aircraft or the regulations under which the flight is 
conducted. 

 
(2) An airline transport pilot may log as pilot-in-
command time all of the flight time while acting as 
pilot-in-command of an operation requiring an airline 
transport pilot certificate. 

 
While it is not possible for two pilots to act as PIC 
simultaneously, it is possible for two pilots to log PIC flight 
time simultaneously.  If the pilot is designated as PIC by the 
certificate holder, as required by FAR 121.385(c), that person 
is PIC for the entire flight, no matter who is actually 
manipulating the controls of the aircraft, because that pilot 
is responsible for the safety and operation of the aircraft. 
The pilot who is the sole manipulator of the controls of the 
aircraft for which the pilot is rated may also log that flight 
as PIC. 

 
It is important to remember that we are dealing with logging of 
flight time only for purposes of FAR 61.51, where you are 
keeping a record to show recent flight experience or to show 
that you meet the requirements for a higher rating.  Your 
question does not say if the SIC is fully qualified as a PIC, or 
only as an SIC.  This is important because even though an SIC 
can log PIC time, that pilot may not be qualified to serve as 
PIC under Part 121. 

 
I hope this satisfactorily answers your questions. If we can be 
of further assistance, please contact us. 

 
D. Brent Pope 
Attorney, ANM-7H 




