
December 9, 1999 

Mr. James R. Knight II 
Aviation Technical Specialist 
Aviation Services Department 
Aircraft Owners and Pilots 
Association 421 Aviation Way 
Frederick, MD 21701-4798 
 
Dear Mr. Knight: 
 
Thank you for your letter dated September 8, 1999, 
to the Office of the Chief Counsel, Federal 
Aviation 
Administration (FAA), concerning rest requirements 
under 14 CFR section 135.263(b).  Specifically, you 
ask, "During the crew rest period, may the 
certificate holder initiate contact with the crew to 
assign a trip, which is scheduled to begin “after” 
the crews rest period?"  The answer to your question 
is discussed below. 
 
14 CFR section 135.263(b) states that no certificate 
holder may assign any flight crewmember to any duty 
with the certificate holder during any required rest 
period. 
 
The FAA has consistently interpreted its "rest" 
requirements to be satisfied only if the rest time is 
determined prospectively, is continuous, is free from 
all duty and restraint, and is free from the 
responsibility for work should the occasion arise.  A 
period of time during which a pilot has a present 
responsibility for work should the occasion arise, 
does not qualify as a rest period.  The question you 
ask, however, concerns the situation where the pilot 
does not have a present responsibility to do anything 
for the air carrier, not even to answer the telephone 
or a pager.  This pilot, when contacted, is merely 
being notified of a flight assignment to take place 
at the conclusion of his or her rest period.  The 
pilot, during the rest period, was not obligated to 
be available to answer the telephone or a pager.  
Accordingly, a certificate holder may attempt to 
initiate contact with a flight crewmember to assign a 
trip scheduled to begin after the required rest 



period without violating 14 CFR Section 135.263(b). 
If the air carrier successfully contacts the pilot in 
such a situation, that contact, which the crewmember 
did not have to make her or him available for, would 
not interrupt the continuous rest provision of 14 CFR 
Section 135.263(b). 
 
We hope this satisfactorily answers your question.  
 
Sincerely, 
 
Donald P. Byrne 
Assistant Chief Counsel 
Regulations Division 
 
 


