
January 25, 1996 

Mr. John R. Clark 
Quality Assurance Mgr. 
Stevens Aviation, Inc. 
Jefferson County Airport 
10656 W. 120th Avenue 
Broomfield, Colorado 80021 
 
Dear Mr. Clark: 

By letter dated May 10, 1995, and in subsequent discussions 
with the FAA Denver Flight Standards District Office (FSDO), 
you have raised certain questions regarding the 
interpretation of Sections 145.49 and 145.53 of the Federal 
Aviation Regulations (FAR). 

Following your most recent discussions with personnel at the 
Denver FSDO concerning the matter, at your request, your letter 
was forwarded to this office on January 12, 1996, for a 
response. 

In your letter you have questioned what the terms "have" and 
"appropriate" mean in the context of their usage in FAR 145.49. 
Further, you raise a similar question regarding use of the 
term "available" as it is found in FAR 145.53. 

The specific context of your inquiry relates to the question of 
whether it would be permissible under these sections for six 
different Stevens Aviation, Inc., domestic repair facilities to 
share tools and equipment within its corporation, or whether 
each separate location must have its own tools and equipment. 
 
None of the three terms referenced in your inquiry are defined 
in FAR Parts 1 or 145.  In this circumstance, we see no reason 
why they should not be given their ordinary dictionary meanings 
in the context in which they are used.  In Webster's New World 
Dictionary, Third College Edition, they are defined as follows: 
 

Have: to hold in the hand or in control; own; possess. 
Appropriate: adjective - right for the purpose; 
suitable; fit; proper. 
Available: that can be got, had, or reached; handy; 
accessible. 

 
In responding to your inquiry, we believe that another factual 
circumstance is relevant.  We are advised by our Flight 
Standards Division that Stevens Aviation has elected to have 
each of its six referenced domestic repair stations 
certificated under Part 145 independently of the others. 
Under these facts, it follows that each repair station must 
meet the certification and operational standards of Part 145 
independent of the others.  This requirement is not affected 
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by the fact that they are all owned by the same parent 
corporation, or that two or more of them may otherwise be 
co-located on the same airport. ` 
 
Based on the foregoing discussion, it is our conclusion that, 
apart from the limited exceptions provided for in FAR 145.49 
and Appendix A, each applicant must have on its premises and 
possess, own, or be in control of the equipment and materials 
to perform any job function suitable, fit, or proper "to the 
rating and class specified in Section 145.47 for the rating he 
seeks." While this section speaks of "an applicant," we note 
that the requirements remain as continuing requirements with 
respect to certificate holders as well. 
 
This interpretation is further supported by the provisions of 
FAR 145.47, which states in paragraph (b) that: 
 

"The equipment and materials required by this part 
must be of such type that the work for which they are 
being used can be done competently and efficiently. . 
. . The equipment and materials required for the 
various ratings must be located on the premises, and 
under the full control of the station, unless they 
are used for a function that the repair station is 
authorized to obtain by contract." 

 
With respect to the provisions of FAR 145.53 relating to the 
requirement for "special technical data, equipment, or 
facilities," we interpret the use of the word "available" to 
mean that they must be handy or accessible at the certificate 
holder's facility.  This provision is not meant to diminish, 
rather is to be applied consistent with and in the same context 
as the requirement to "have" (possess, own, be in control of), 
as found in FARs 145.47 and 145.49. 
 
It is possible for an applicant/certificate holder to 
satisfy the requirements of the cited FARs through the use 
of leased tools or equipment, as long as the basic 
requirement of ongoing control and possession is met.  We do 
not interpret this as being present where the equipment is 
merely being passed between certificate holders on a 
temporary or intermittent loan basis. 
 
I hope that the foregoing will be of assistance to you.  

Very truly yours, 
 
LELAND S. EDWARDS, 



Attorney 


