
June 25, 1996 

Mr. R.C. McCormick 
 

   
 
Dear Mr. McCormick: 
 

This is in response to your request for an interpretation 
regarding rest requirements for reserve flight crews under 14 
C.F.R. § 121.471(b). That section provides: 

No domestic air carrier may schedule a flight 
crewmember and no flight crewmember may accept an 
assignment for flight time during the 24 consecutive 
hours preceding the scheduled completion of any fight 
segment without a scheduled rest period during the 24 
hours of at least the following: (1) 9 consecutive 
hours of rest for less than 8 hours of scheduled flight 
time. (2) 10 consecutive hours of rest for 8 or more 
but less than 9 hours of scheduled flight time.  
(3) 11 consecutive hours of rest for 9 or more hours of 
scheduled flight time. 
 

The FAA has consistently interpreted the rest required by  
§ 121.471(b) as a continuous period of time, determined 
prospectively, during which the crewmember is free from all 
restraint by the certificate holder.  Rest is defined as 
relief from all work for the certificate holder, including 
relief from a present responsibility for work should the 
occasion arise.  Consequently, if the reserve pilot is not 
free from a present responsibility for work should the 
occasion arise, then the pilot is not receiving the rest 
period contemplated by regulation. 
 
When a reserve pilot is assigned duty involving flight 
time, the 24-hour period prior to the scheduled completion 
of the assigned duty time must include the required 9, 10, 
or 11 hour continuous rest period, as applicable. Reserve 
duty time (time during which the pilot has a present 
responsibility for work should the occasion arise) does not 
count toward required rest time. 
 
At the same time, reserve duty is not the same as duty that 
includes flight time. Section 121.471(b) pertains to 
"assignment for flight time."  Continuous reserve status 
without ever being scheduled for flight time does not 
violate § 121.471(b). 
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Accordingly, the United Airlines Crew Duty Policies you 
describe in your letter do not necessarily violate  
§ 121.471(b).  To remain within the rule, the reserve pilot 
who will be assigned duty including flight time must be 
released from reserve or any other duty in sufficient time 
to allow for the required rest in the 24 hours preceding the 
completion of the newly assigned duty.  For example,  
§ 121.471(b) is violated when a reserve pilot is called out 
to fly at 1700, and released at midnight after flying less 
than eight hours.  The reserve duty preceding flight cannot 
be counted toward the required rest period.  On the other 
hand, if the pilot were relieved of all duty, including 
reserve, by 0800, the flight assignment at 1700 could be 
accepted since the schedule would allow for a continuous and 
prospective nine hours of rest prior to flying. 

 
This interpretation was written by Roy D. Brenner under the 
supervision of Joseph A. Conte, Manager, Operations Law 
Branch. It has been coordinated with the Air Transportation 
Division of the Flight Standards Service. We hope it 
clarifies this issue for you. 

 
Sincerely, 
Donald P. Byrne  
Assistant Chief Counsel 




