
April 16, 1992 
 
Captain G.L. Bergner 

 
 

 
Dear Captain Bergner: 
 
This is in response to your letter of November 8, 1991, 
requesting an interpretation of Federal Aviation 
Regulation (FAR) 121.471 regarding flight time limitations 
and the rest requirements or domestic air carriers.  We 
regret that the press of other matters, including safety 
rulemaking, exemptions, and requests for interpretations 
submitted prior to yours has prevented us from responding 
to your request sooner. 
 
In reference to FAR 121.471(a)(1) through (a)(4) you ask the 
following question. 
 
"May these time limitations be exceeded if a pilot is legal to 
start a day but, due to factors such as wind, etc., exceeds his 
regularly scheduled block times and becomes faced with a 
situation where if he begins his last flight, it will knowingly 
cause him to exceed the limitations in this section?" 
 
The answer to your first question is yes.  We have attached a 
prior interpretation, to Captain Lloyd W. Barry dated 
September 9, 1987, that addresses your first question.  Please note 
that Captain Barry's interpretation specifically addresses FAR 
121.471(a)(3).  Because we must have precise facts regarding 
the other paragraphs we have limited our answer to FAR 
121.471(a) (3). 
 
Your second question asks how FAR 121.471(g) affects the implied 
15-hour, or 16-hour, "duty day" of FAR 121.471(b), (b) (1) and 
(c)(1)? 
 
To answer this question we must first point out that FAR 121.471 
does not contain an explicit limitation on duty time.  As the 
subheading for FAR 121.471 states, that provision deals with 
flight time limitations and rest requirements for domestic air 
carriers. Under FAR 121.471 there are no 15-hour or 16-hour duty 
time limitations.  With this in mind we assume your question 
asks how FAR 121.471(g) applies to actual flights flown in 
excess of the scheduled flight time amounts in FAR 121.471(b), 
(b)(1) and (c)(1)? 
 
In considering this question, we point out that the scheduled 
flight time amounts in these provisions are used to designate 
the number of hours of scheduled rest required.  Thus, they are 
not flight time limitations as in the case of FAR 121.471(a) 
limitations.  Therefore, paragraph (g) does not apply.  The 
discussion and answer under your last question are fully 
dispositive of your second question. 
 



Lastly, you ask if the circumstances and facts of a given 
flight or series of flights are such, that looking back 24-
hours from the actual completion time of the last flight you 
will not be able to find the applicable rest period required 
under FAR 121.471 (b) and (c), because the flight was delayed 
for reasons not inconsistent with FAR 121.471(g), what is the 
result? 
 
The answer to this question lies within the language of the 
applicable provision itself.  Under the scheduling provisions 
of FAR 121.471(a) and (b) no air carrier "may schedule" a 
flight crewmember and no flight crewmember "may accept" an 
assignment in excess of the flight time limitations and rest 
requirements under that section.  This language is prospective 
in application.  If the schedule is set up by the air carrier, 
so as to meet the flight time limitations and rest requirements 
under that section, deviations encountered in the operation of 
an otherwise legitimately scheduled flight are permitted.  The 
regulation restricts an air carrier's scheduling of a pilot and 
a pilot's accepting an assignment at the time of the 
scheduling. It is important to note however, that the delay 
cannot infringe on the next required rest period.  In 
recognition of this type of circumstance the regulation 
contains allowance for use of a reduced rest period.  Of 
course, if the carrier uses a reduced rest period, it must then 
provide a compensatory rest period in accordance with the 
regulation. 
 
We point out that in the circumstance of a flight's continuing 
beyond the 24-hour planned completion period, it is possible 
that the flight crewmember may have become significantly 
fatigued.  If the state of fatigue would endanger or 
potentially endanger the life or property of other persons, 
then the certificate holder should relieve the flight 
crewmember from further duty aloft.  In this respect, note the 
provisions of FAR 91.13 entitled "Careless or reckless 
operation." 

 
This interpretation was prepared by Francis C. Heil, Attorney, 
Operations Law Branch; Richard C. Beitel, Manager.  We hope this 
information satisfies your request. 
 
Sincerely, 

Donald P. Byrne Assistant 
Chief Counsel 
Regulations and Enforcement Division 
 




