
 
March 27, 1992 
 
Mr. James W. Johnson 
Staff Attorney 
Air Line Pilots Association P.O. Box 1169 
Herndon, VA 22070 
 
Dear Mr. Johnson: 

 
Thank you for your letter of May 29, 1991, in which you ask for 
an interpretation of section 121.471 (f) of the Federal Aviation 
Regulations (FAR).  We apologize that the press of other 
matters, including safety rulemaking, exemptions, and requests 
for interpretations submitted prior to yours, has prevented us 
from answering your inquiry sooner. 

 
In your letter you state that States West Airlines has declared 
John Wayne Airport (SNA) in Orange County and Los Angeles 
International Airport (LAX) to be "co-domiciles", meaning that 
flight crews can be assigned to duty at either airport.  You 

 say that this policy causes problems for flight crews because 
of the distance between the airports and the heavy automobile 
traffic, resulting in reduced rest periods.  Neither airport 
has a layover facility, so crewmembers must drive home between 
flights. 

 
You then ask if the time that crewmembers spend commuting 
between their homes, SNA, and LAX can be considered part of the 
rest period (you apparently meant to say duty time). 

 
FAR 121.471(f), in pertinent part, says: 

 
Time spent in transportation, not local in character, that 
an air carrier requires of a flight crewmember and provides 
to transport the crewmember to an airport at which he is to 
serve on a flight as a crewmember, or from an airport at 
which he was relieved from duty to return to his home 
station, is not considered part of a rest period. 

FAR 135.263(c) contains an identical provision.  There are 
three qualifications which must be met before the regulation 
applies.  The transportation cannot be local in character, it 
must be required of a flight crewmember, and it must be 
provided by the air carrier. 
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In the fact situation you give, the transportation is obviously 
required of a flight crewmember, but it is not provided by the air 
carrier.  This alone might be enough to disqualify the 
transportation from the provisions of FAR 121.471(f), but we will 
also examine the last requirement, that the transportation be "not 
local in character". 
 
The FAA previously has taken the position that "local 
transportation" is travel to and from one's residence to one's place 
of business, or from a hotel or motel to an airport.  The time a 
pilot spends in traveling between his residence and an airport out 
of which he is to operate, or from that airport to his residence, is 
time spent in "local transportation" and is counted as part of a 
rest period. 
 
FAR 121.471(f) refers to what is commonly called "deadhead 
transportation", where a crewmember flies as a passenger on the air 
carrier's airplane to a destination where he is to begin service as 
a flight crewmember, or the reverse.  This paragraph did not intend 
to, and does not apply this deadhead transportation rule to 
transportation from one's home to one's place of business or 
employment.  So, to answer your question, the time that co-
domiciled crewmembers spend commuting between these airports and 
home does not count as duty time. 
 
This interpretation was prepared by Arthur E. Jacobson, 
Attorney, Operations Law Branch; Richard C. Beitel, Manager, and 
has been coordinated with the Manager, Air Transportation Division 
of the Flight Standards Service. 
 
We hope this information satisfies your request. 

Sincerely, 
 
Donald P. Byrne Assistant 
Chief Counsel 
Regulations and Enforcement Division 


