
 
  

April 25, 1991 
 
Mr. Nathan A. Bicks 
Law Offices of Burch, Porter & Johnson 
130 North court Avenue 
Memphis, Tennessee 38103 

 
 
Dear Mr. Bicks: 
 
This is the follow-up response to our letter of March 25 concerning 
your February 28 Freedom of Information Act (FOIA) request for all 
allowable information pertaining to section. 21.303(b)(2) of the 
Federal Aviation Regulations (FAR), 14 C.F.R. § 21.303(b)(2).  Pursuant 
to a March 3.8 telephone conversation between you and Robert Robino of 
my staff, we are deeming your FOIA request withdrawn and replaced by a 
request for a clarification of the subject regulation.  Our 
understanding of your question is, "whether an owner or operator may 
contract with another party (such as a manufacturer) to produce the 
part which will be used to maintain or alter his aircraft."  The 
following is our answer based on the assumption that the owner's or 
operator's aircraft .is a Federal Aviation Administration (FAA) type 
certificated aircraft. 
 
The answer is yes, an owner or operator may contract with another 
party (such as a manufacturer) to produce the part on his behalf.  
However, there are additional requirements that should be clearly 
understood by the owner or operator prior to pursuing this procedure 
of producing replacement parts.  These would include the following: 
 

(1) The owner or operator retains full responsibility for 
ensuring that the new part meets all the requirements of the original 
FAA-approved type design (e.g., all materials are the same, all special 
manufacturing processes are completed, all -dimensional and structural 
characteristics are identical, etc.), and that the part is safe for 
installation on the applicable FAA type certificated aircraft.  This 
would typically involve the owner or operator obtaining from the 
original part manufacturer, and providing to the contracted party, all 
the appropriate FAA-approved design data required to manufacture the 
part.  The contracted party is merely acting as a manufacturing agent 
of the owner or operator. 
 

(2)  The part must be manufactured on a "one-for-one" 
replacement basis only. That is, the owner or operator may produce, or 
have a contracted party produce, only one replacement part for the 
maintenance or alteration of the aircraft.  No additional parts, for 
sale or use by other owners and operators of similar aircraft, may be 
produced unless the owner or operator, or contracted party; obtains an 
FAA Parts Manufacturer Approval pursuant to the requirements of FAR, 
Part 21, Subpart K, 14 C.F.R. Part 21, Subpart K. 



 
(3)  The manufacture of replacement parts by an owner or 

operator (or a contracted party, as allowed under the provisions of 
FAR, section 21.303(b)(2)), does not in itself authorize the 
installation of the replacement parts onto the designated FAA type 
certificated aircraft.  Installation, conformity inspections of FAA 
approved type design, appropriate documentation requirements, etc., 
must be completed by certificated airmen such as those described in 
FAR Part 65, pursuant to the maintenance and alteration requirements 
of FAR Part 43. 
 

I hope this information has been helpful to you, and clarifies the 
requirements of the FAR you have cited. If you should require any 
additional information, please submit a separate request for that 
information at your convenience. 
 

Sincerely,  
 
Original Signed By 
Dana D. Lakeman 
Acting Manager, Aircraft Manufacturing Division 


