
 Feb 8 1990 

Mr. Bernard Geier 

Aviation Consultant 
5021 Powell Road, 
 Fairfax, Virginia 22032 
 
Dear Mr. Geier: 
 
This is in response to your letter of November 10, 1988, wherein 
you requested an interpretation of the applicability of Federal 
Aviation Regulation (FAR) §121.471.  We regret very much the 
delay in responding to your request.  We appreciate your 
patience.  In effect, you ask whether a flight crew may complete 
the final segment(s) of a trip beyond the eight hour limitation 
of §121.471(a)(4) if they were properly scheduled and then 
delayed due to circumstances beyond the control of the air 
carrier. 
 
Hypotheticals:
 
1) "A cockpit crew is scheduled for a two segment trip during 
which the first leg's schedule time is 5 hours and 45 minutes and 
the second leg has a scheduled time of 2 hours, so that the 
schedule fulfilled the provisions of Section 121.471(a)(4), i.e. 
it did not exceed 8 hours between required rest periods.  The 
crew begins the flight and due to reasons beyond their control, 
e.g. weather or air traffic delays, the first segment takes 6 
hours and 15 minutes.  Upon arrival at airport A, the crew only 
has 1 hour and 45 minutes remaining in the 8 hours.  If they had 
not been previously scheduled, they could not now be scheduled 
for a second leg that would require 2 hours since they would have 
been scheduled for more than 8 hours.  However, since they were 
originally scheduled for the two legs with a scheduled time of 7 
hours and 45 minutes, they can continue on to Airport B even 
though they will have flown 8 hours and 15 minutes upon arrival 
at Airport B.  Section 121.471 must then be addressed for the 
rest period required.  In this situation I believe the 
requirements of the regulation have been met in that the flight 
crew was not scheduled for more than 8 flight hours between 
required rest periods.  Please advise me if my interpretation is 
correct in this situation." 
 
2) "The second question involved a flight of 1 hour to airport 
A, followed by two subsequent legs of 3 hours and 3 hours and 30 
minutes to airports B and C respectively, for a total Scheduled 
flight time of 7 hours and 30 minutes.  The flight is 
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begun as scheduled, however in route to airport A, due to a 
condition that arose on board, e.g. a bomb threat, the flight 
was diverted to an alternate airport and following landing and 
resolution of the cause for the diversion, the flight crew 
continued to airport A.  Because of the diversion, the flight to 
airport A required a total of 1 hour and 45 minutes.  Since the 
flight was scheduled to continue to airports B and C and the 
scheduled flight time was 7 hours and 30 minutes, the crew is 
permitted by the rule to continue to airports B and C even 
though they will have flown 8 hours and 15 minutes upon arrival 
at airport C.  Again, in this situation, I believe the 
requirements of the regulation have been met in that the flight 
crew was not scheduled for more than eight flight hours between 
required rest periods.  Please advise me if my interpretation is 
correct in this situation." 

Answer:
 
Your interpretations are correct.  Section 121.471(g) applies 
to the situations you describe. It reads: 
 

A flight crewmember is not considered to be scheduled for 
flight time in excess of flight time limitations if the 
flights to which he is assigned are scheduled and normally 
terminate within the limitations, but due to circumstances 
beyond the control of the air carrier (such as adverse 
weather conditions), are not at the time of the departure 
expected to reach their final destination within the 
scheduled time. 

 
If the schedule was set up by the air carrier so as to meet the 
requirements of §121.471(a)(4), deviations within the particular 
time frames due to weather or other unforeseen delays would be 
permitted.  The key to the applicability of such an exception is 
the unforeseen weather conditions or other unforeseen delays 
disrupting an otherwise properly scheduled flight.  If the 
original scheduling is upset because the weather or a "bomb 
threat” causes a diversion, the final segments notwithstanding 
that the final eight hour period originally planned.  
 
This interpretation is supported by the preamble to the most 
recent revision of the flight time rules.  "Subsection 
121.471(g)... states] that a flight crewmember is not considered 
to be scheduled for duty in excess of flight time limitation “if-
the scheduled flights normally, terminate within the limitation" 
(emphasis original) 50 FR 29306 at 29314, July 18, 1985.  No 
penalty exists in §121.471 for circumstances under which actual 
flight time exceeds scheduled flight time when the delay is due 
to circumstances beyond the control of the operator. 
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The flight time regulations have a premise that each 
certificate holder is scheduling realistically.  The aforementioned 
preamble specifically states: "compliance with the flight scheduling 
rules requires each air carrier to schedule realistically.” “If actual 
flight time is consistently higher than the scheduled flight time 
allowed, the schedule should be adjusted."  Thus, constant deviations 
from the flight and duty time limitations of Part 121 based upon such 
delays are not acceptable if the certificate holder is not scheduling 
realistically.  Clearly, certain delays, weather related or otherwise, 
can be anticipated and schedules adjusted accordingly. 

 

We hope that this satisfactorily answers your inquiries. 

Sincerely, 

Donald P. Byrne 
Acting Assistant Chief Counsel 
Regulations and Enforcement Division 

 


