
November 5, 1990 

Michael P. Shea 

Dear Mr. Shea: 

This is in response to your letter of September 26, 1990, concerning the crediting of 
milita1y pilot flight experience toward the flight experience requirements for an Instnunent 
Rating under FAR Section 61.65 and for a Commercial Pilot Airplane certificate under 
FAR 61. All of the militruy flight experience in question was acquired while you held an 
FAA Commercial Pilot Helicopter certificate. 

Specifically, you ask whether you may credit several milita1y flights of more than 50 
nautical miles which you have made in a Bell UH-1 helicopter toward the flight experience 
requirements ofF AR 61.65(e)(l) which requires: "A total of 125 hours of pilot flight time, 
of which 50 hours are as pilot-in-command in cross-countiy flight in a powered aircraft 
with other than a student pilot ce1t ificate. Each cross-countiy flight must have a landing at a 
point more than 50 nautical miles from the original depaiture point." 

You also ask whether you may credit 3 hours actual instiument time and at least 23 hours 
of instiument hood time on militaiy flights in a Bell UH-1 helicopter, and at least 20 hours 
in a UH-1 simulator (full motion), toward the flight experience requirements of FAR 
61.65( e )(2) which requires: "40 hours of simulated or actual instiument time, of which not 
more than 20 hours may be instiument instiuction by an authorized insti11ctor in an 
instrnment ground u-ainer acceptable to the Administrator. " 

Finally, you ask whether you may credit the cross-country flight experience detailed above 
to the Commercial Pilot airplane ce1tificate flight requirements of FAR 61.129(G)(3)(ii) 
which requires in pait, "100 hours pilot-in-command time including at least (ii) 50 hours 
of cross-countiy flight each flight with a landing at a point more than 50 nautical miles 
from the original depa1ture point. .. " 

In my opinion, for Instiument Rating pmposes, assmning that the pa1ticulars of the flight have in 
all other respects satisfied the requirements of the regulations, you may credit such time since it 
was acquired when you held an FAA pilot certificate higher than a Student Pilot ce1tificate, and 
was in a "powered aircraft" . I am not in a position to address whether or not the instiument 
ground ti·ainer in question is acceptable to the Administi·ator; your local FAA Flight Standai·ds 
Disu-ict Office can provide that info1mation to you directly. However, we would consti11e the 
te1m "authorized instiuctor" as "FAA authorized." 

For Commercial Pilot Aiiplane ce1tificate pmposes, you may also credit such time, assuming 
again, that the paiticulai·s of the flight time in all other respects satisfied the requirements of the 
regulations. I should point out that while the regulations do not require that such experience be 
acquired while you hold an Ai1plane rating, at the time you actually apply for the Ai1plane rating 
to your Commercial Pilot ceitificate, you must satisfy the requirements of FAR 61.129(a) . 

Sincerely, 
George L. Thompson 
Assistant Chief Counsel 




