
1 
 

 

Federal Aviation 
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Memorandum 
Date:  

To:  Lawrence Fields, Acting Executive Director, Flight Standards Service, AFX-1 

From:   Laura Megan-Posch, Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
 
Subject:   AGC Response to Request for Legal Interpretation regarding Long-Range 

Communication system (LRCS) for up to 180-minute Extended Operations 
(ETOPS) 

 
 
This legal interpretation has been drafted in response to your May 16, 2022, request for 
clarification regarding § 121.99 of Title 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR). You 
asked if: (1) § 121.99(a), (b), and (c) require two voice communication systems for up to 180-
minute ETOPS where voice communication facilities are available and (2) if § 121.99 requires 
simultaneous voice communications between each airplane and the appropriate dispatch office, 
and between each airplane and the appropriate air traffic control (ATC) unit. The answer to your 
first question is yes, and the answer to your second question is no, as discussed below. 
 
14 CFR § 121.99(a) requires that a certificate holder conducting flag or domestic operations make 
an approved two-way communication system available over the entire route. This system may be 
direct links or via another approved communication link that will provide rapid and reliable 
communications under normal operating conditions between the airplane and dispatch office and 
between the airplane and appropriate air traffic control unit. 
 
14 CFR § 121.99(b) states that “except in an emergency, for all flag and domestic kinds of 
operations, the communications systems between each airplane and the dispatch office must be 
independent of any system operated by the United States.” The requirement for communications 
systems independent of any system operated by the United States, such as air traffic control, 
indicates that two communication systems must be present. 
 
14 CFR § 121.99(c) states that each certificate holder conducting flag operations must provide 
voice communications for ETOPS where voice communication facilities are available. In 
determining whether facilities are available, the certificate holder must consider potential routes 
and altitudes needed for diversion to ETOPS Alternate Airports. Where facilities are not available 
or are of such poor quality that voice communication is not possible, another communication 
system must be substituted. 
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While § 121.99(a) does not necessarily require two forms of voice communication for non-ETOPS, 
§ 121.99(b) indicates that the certificate holder must have two separate systems for 
communications between the aircraft and dispatch and the aircraft and ATC, and § 121.99(c) 
requires voice communications between the aircraft and dispatch and the aircraft and ATC, no 
matter the duration, for ETOPS where voice communication facilities are available. Accordingly, 
read together, § 121.99(b) and (c) require two voice communication systems for up to 180-minute 
ETOPS where voice communication facilities are available. This determination is supported by 
the regulatory history, as indicated in the paragraphs that follow. 
 
Paragraph 121.99(a) provides the baseline requirement for all domestic and flag certificate holders 
operating under part 121. The FAA noted in its proposed rulemaking that the equipage and 
communication performance requirements for ETOPS should be separate and distinct from the 
baseline communication requirement for non-ETOPS part 121 operations.1 
 
In 2007, § 121.99(a) removed the requirement that a certificate holder have a two-way radio 
communication available and instead changed the requirement to “two-way communication 
system.” The purpose of this amendment was to make the regulation “more flexible for modern 
means of communication.”2 This added flexibility applies to non-ETOPS. The removal of the 
“radio” requirement from § 121.99(a) does not impact ETOPS, as set forth in § 121.99(c). 14 CFR 
§ 121.99(c) expressly states that voice communications must be used unless unavailable, at which 
point another method must be substituted.  
 
That requirement dates back to 2003, when the FAA proposed that a certificate holder would have 
to provide for voice communication between the crew and air traffic services and the crew and the 
certificate holder wherever and whenever it is available.3 In areas where voice communication is 
not possible, the certificate holder would have to provide a non-voice communication system, such 
as High Frequency (HF) data link, to ensure communication capability. 
 
In Advisory Circular 120-42B, the FAA reiterated that the certificate holder must use voice 
communications services and facilities for communication with air traffic control and the dispatch 
office. Specifically, “[c]ertificate holders operating ETOPS routes must use the most reliable 
voice-based communications technology available for communications between the flightcrew 
and air traffic services, and the flightcrew and the certificate holder per § 121.99.”4 
 
Subsequently, the FAA issued the Duncan Interpretation5 in 2011 which supports this stance. In 
Question 1 of this interpretation, the FAA responded that text messaging technology can be used 
instead of voice when non-ETOPS are conducted. In response to Question 3, the FAA specifically 
stated that only when voice communication is not possible or is of poor quality, a text messaging 
technology may be used in ETOPS. The Duncan interpretation is clear that the use of non-voice 
technology is a substitution when voice is unavailable, and not an alternative form of 
communication in place of voice communications in ETOPS from the outset. Non-voice 

 
1 Id. at 64760 
2 67 Fed. Reg. 77326, 77334 (Dec. 17, 2002). 
3 68 Fed. Reg. 64730, 64759-64760 (November 14, 2003) 
4 Advisory Circular 120-42B, 403(c)(7), page 42, June 13, 2008. 
5 Legal Interpretation from Rebecca MacPherson to John Duncan, December 6, 2011. 
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technology must be available for use when voice communication is an impossibility while in 
ETOPS. This applies to ETOPS generally, not only those over 180 minutes. 
 
Both satellite and high frequency voice are acceptable forms of voice communications for ETOPS 
up to 180 minutes. When ETOPS are limited to under 180 minutes, the air carrier may elect to use 
high frequency voice to communicate with air traffic control and dispatch. Once ETOPS exceed 
180 minutes, § 121.99(d) requires the second voice system to be capable of immediate satellite-
based voice communications of landline-telephone fidelity, unless voice communications are not 
available or are of such poor quality that voice communications are not possible. The FAA noted 
in the Extended Operations (ETOPS) of Multi-Engine Airplanes final rule that if a satellite-based 
communications system is installed to meet the requirements of § 121.99(c), then there is not a 
requirement for a second ‘‘additional’’ satellite system to satisfy § 121.99(d).6 The preamble 
explains that an air carrier is not required to install “two ‘additional’ satellite-based communication 
systems to meet the regulatory requirement.”7 Only one of the two systems onboard need to be 
capable of this form of communication when ETOPS extend beyond 180 minutes.  
 
In response to your second question, the plain language of the regulations at issue does not require 
that the voice communications between each airplane and the appropriate dispatch office and the 
appropriate air traffic control (ATC) be simultaneous.  
 
We appreciate your patience and trust that the above responds to your inquiry. 
 
 
 
 
  

 
6 72 Fed. Reg. 1808, 1843 (Jan. 16, 2007). 
7 Id. 
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