
 
3/11/2024 
 
Scott Van Valin 
Director of Operations 
Island Air Express 
P.O. Box 1174 
Craig, Alaska 99921 
 
Dear Scott Van Valin: 
 
We received your letter dated January 23, 2024, requesting an interpretation of sections 135.85 
and 135.113 of Title 14 of the Code of Federal Regulations (CFR). Specifically, you asked whether 
section 135.113 is a passenger-carrying requirement within the meaning of the prefatory language 
in section 135.85 and, accordingly, whether an employee of a certificate holder may occupy a pilot 
seat without meeting the criteria set forth in section 135.113. We have determined that your request 
is appropriate for legal interpretation because it is novel.  
 
As a threshold matter, we note that section 135.113 only applies when an aircraft has a passenger 
seating configuration, excluding any pilot seat, of more than eight seats. There are no prohibitions 
on an employee of a certificate holder occupying a pilot seat when an aircraft has eight or fewer 
passenger seats. We also note that an aircraft that has a passenger seating configuration, excluding 
any pilot seat, of ten seats or more requires a second in command. See 14 CFR § 135.99(b). While 
your request did not identify the passenger-seating configuration of the aircraft(s) you operate, as 
a practical matter, it would be operationally impossible for a person other than the pilot in 
command or second in command to occupy a pilot seat when an aircraft has ten or more passenger 
seats. Accordingly, the following response applies to aircraft with a passenger-seating 
configuration of nine seats.  
 
For background, 14 CFR § 110.2 defines a “passenger-carrying operation” as any aircraft operation 
carrying any person, unless the only persons on the aircraft are those identified in sections 
121.583(a) or 135.85. For 135 operations, this means that an operation is considered “passenger-
carrying” unless the only persons on the aircraft are those listed in 14 CFR § 135.85(a)-(h). Your 
request did not state whether you seek to have an employee occupy a pilot seat when the only 
persons on the aircraft are crewmembers or employees (or are otherwise listed in 14 CFR § 
135.85(a)-(h)); or, alternatively, whether you seek to have an employee occupy a pilot seat when 
there are other persons onboard that are not listed in 14 CFR § 135.85(a)-(h). The answer to your 
question will vary, as described below, depending on which scenario you intended.  
 
An operation where the only persons onboard the aircraft are crewmembers or employees of the 
certificate holder, or any other person identified in 135.85(b)-(h), would not be considered a 
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passenger-carrying operation. Thus, section 135.113, which is a passenger-carrying requirement,1 
would not apply to that operation and an employee of the certificate holder would be able to occupy 
a pilot seat without meeting the criteria listed in section 135.113.  
 
In contrast, if there are any persons onboard the aircraft that are not listed in 14 CFR § 135.85(a)-
(h), then the operation is considered a passenger-carrying operation, and the prohibition on a 
person occupying a pilot seat in section 135.113 would apply. In such an operation, if the aircraft 
has more than eight passenger seats, the only persons who may occupy a pilot seat are those listed 
in section 135.113, specifically the pilot in command, a second in command, a company check 
airman, or an authorized representative of the Administrator, the National Transportation Safety 
Board, or the United States Postal Service. Thus, an employee who does not meet one of these 
criteria would not be able to occupy a pilot seat.  
 
We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need further 
assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by Casey 
Gardner, Senior Attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and 
coordinated with the Air Transportation Division of the Office of Safety Standards in the Flight 
Standards Service.  
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Laura Megan-Posch 
Assistant Chief Counsel for Regulations 
 
 

 
1 We have previously explained that a similar regulation applicable to part 121 operations, 14 CFR 
§ 121.547(c), which governs admissions to the flight deck when a passenger seat is unavailable, is 
a passenger-carrying requirement that does not apply when the only persons aboard the aircraft are 
those listed in section 121.583(a). See Legal Interpretation to Captain David Webb, July 23, 2001 
(“The requirements pertaining to passengers in Section 121.547 are contained in the introductory 
text of paragraph (c). Thus, for all-cargo operations (i.e., those operations in which the only people 
aboard the aircraft are those listed in Section 121.583(a)), the air carrier is excused from complying 
with the passenger requirements in Section 121.547 (i.e., those contained in the introductory text 
of paragraph (c) of that section).”). 
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