
August 24, 2022

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591

Robert J. Whalen III
500victory@gmail.com

Dear Mr. Whalen:

We have received your email requesting an interpretation of § 61.159(d)(2) of Title 14 of the 
Code of Federal Regulations (14 CFR). You asked whether, under § 61.159(d)(2), an applicant 
needs to be a commercial pilot before becoming a flight engineer (FE) to log FE time towards
the aeronautical experience requirement for an airline transport pilot (ATP) certificate. We have 
determined that this question is appropriate for legal interpretation. After reviewing the 
regulatory history and associated preambles, the Office of the Chief Counsel has determined that 
an applicant is not required to be a commercial pilot before becoming a flight engineer to log FE 
time towards the 1,500 hour flight-time requirement for an ATP certificate.

Section 61.159(d) states, in relevant part, that “A commercial pilot may log the following flight 
engineer flight time toward the 1,500 hours of total time as a pilot required by § 61.160: [] (2) 
Flight-engineer time, provided the flight time - (i) Is acquired as a U.S. Armed Forces’ flight 
engineer crewmember in an airplane that requires a flight engineer crewmember by the flight 
manual; (ii) Is acquired while the person is participating in a flight engineer crewmember 
training program for the U.S. Armed Forces; and (iii) Does not exceed 1 hour for each 3 hours of 
flight engineer flight time for a total credited time of no more than 500 hours.” 14 CFR
61.159(d)(2)(i)-(iii).  

We understand that your question is related to the FAA’s use of “commercial pilot” in the 
opening sentence of § 61.159(d).  The preambles published in support of this regulation inform 
the Agency’s intent.  See Fina Oil & Chem. Co. v. Norton, 332 F.3d 672, 677 (D.C. Cir. 2003) 
(explaining preambles may demonstrate agency’s contemporaneous intent). In particular, the 
regulatory history illustrates that the FAA used the phrase “commercial pilot” to distinguish 
between flight time accrued in scheduled air carrier service and that achieved in small airplanes
used in general aviation operations.  See 33 F.R. 12780, 12781 (Sept. 10, 1968).  The FAA 
codified this regulation, in part, to recognize the value gained from the comprehensive 
experience, training, and checking obtained while conducting scheduled air carrier services, as 
opposed to that acquired “in a small aircraft flown for pleasure on weekends[.]”  See id. at 
12781.

Recognizing this distinction, the FAA sought to acknowledge the value of flight time accrued by
flightcrew members as they progressed from the ranks of FE to second-in-command (SIC) to
pilot-in-command (PIC) in scheduled air carrier service.  See id. at 12781 (citing “concurrent, 
orderly expansion of the industry’s complement for flightcrew[] members”). The FAA asserted 
that pilots who began their service as an FE were subject to the air carrier’s training program 
and, by the time they achieved the rank of PIC, would have been flying the line as an SIC and 
FE.  See id.  This experience, the FAA reasoned, was valuable and, as such, should be credited 
towards the hour requirement for an ATP certificate. 
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To ensure safety while recognizing the experience of FEs, the FAA limited the amount of flight 
time FEs may credit while serving in that capacity.  See id. at 12780.  For example, to log FE 
time, the regulation prescribes that the airplane manual must require FEs, the operation must be 
conducted under part 121, and the FE must concurrently participate in the air carrier’s pilot 
training program.  See id.  These restrictions, the FAA reasoned, would allow recognition of the 
training and experience a pilot obtains during their time serving as a FE, while maintaining 
safety for the passengers on board and the public on the ground.  See id. 
 
Subsequently, the FAA amended the regulation to allow U.S. military flight engineers to 
similarly credit their flight time when applying for an ATP certificate.  See 74 F.R. 42500, 42535 
(Aug. 21, 2009).  In extending the logging allowance to U.S. military personnel, the FAA 
explained its intent to afford military FEs “the same opportunity” as that granted to flight 
engineers employed by a part 121 operator.  Id.  However, in extending the regulation’s 
applicability to military personnel, the FAA never removed the “commercial pilot” reference 
from the introductory language in § 61.159(d). 
 
Notwithstanding the reference to a “commercial pilot,” the history supporting § 61.159(d)(2) 
illustrates that the FAA intended to utilize this language to distinguish the extensive experience 
FEs accrue during commercial part 121 operations, as opposed to that obtained during general 
aviation operations in small aircraft.  Thus, the regulation was not intended to prescribe that the 
individual first obtain a commercial pilot certificate before becoming an FE.  Rather, the FAA’s 
intent, memorialized in the associated preambles, was to allow FEs to credit their time when 
serving in “commercial” operations for a scheduled air carrier or, by extension of the 2009 
amendment, while serving in the military. 
 
We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073.  This response was prepared by 
Amanda Geary, Attorney Advisor in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel. 
 
Sincerely, 
 
 

Sara Mikolop 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations 
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