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This responds to a request for a legal interpretation concerning refusals to test, and how they 
apply to_the permanent disqualification under 14 C.F.R. §120.111. Your inquiry raised two 
separate questions. Our response to your inquiry follows. 

We understood the two questions posed by your letter to be as follows. One, whether a 
person who previously obtained a verified positive drug test result on a DOT drug test and 
later fails to provide sufficient urine for a follow-up drug test without an adequate medical 
explanation for the failure, is subject to permanent disqualification from service under 14 
C.F.R. § 120.111? Two, whether a person's repeated failure to provide sufficient urine for a 
follow-up drug test without an adequate medical explanation for the f~ilure requires the 
person to perpetually remain in a follow-up testing program? 

Prior to answering the questions above, it is necessary to clarify certain aspects of your 
inquiry. Your letter states, "Before allowing a covered employee to return to safety­
sensitive work after testing positive for drugs, an employer must comply with the follow-up 
testing requirements of 14 C.F.R. §120.109." (emphasis added) This is not correct. Section 
120.109( e) - Return to duty drug testing - requires each employer to "ensure that before an 
individual is returned to duty to perform a safety-sensitive function after refusing to submit 
to a drug test ... or receiving a verified positive drug test result ... the individual shall 
undergo a return-to-duty drug test." (emphasis added) The section goes on to say, 

"No employer shall allow an individual required to undergo return-to-duty 
testing to perform a safety-sensitive function unless the employer has 
received a verified negative drug test result for the individual. The test 
cannot occur until after the Substance Abuse Professional has determined that 
the employee has successfully complied with the prescribed education and/or 
treatment." 
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Thus, before allowing a covered employee to return to duty to perform a safety-sensitive 
function after the employee refused a drug test or received a verified positive drug test 
result, the employer must first comply with the return-to-duty testing requirements under 
Section 120. l 09(e). Only upon returning such employee to a safety-sensitive function must 
the employer then implement a follow-up testing program for that employee in accordance 
with Section 120.109(£). 

In response to your first question, we first note that Section 120. l l l (e )( 1 )-(2) states: 

"(l) An employee who has verified positive drug test results on two drug 
tests required by the subpart of this chapter, and conducted after September 
19, 1994, is permanently precluded from performing for an employer.the 
safety-sensitive duties the employee performed prior to the second drug test. 

(2) An employee who has engaged in prohibited drug use during the 
performance of a safety-sensitive function after September 19, 1994, is 
permanently precluded from performing that safety-sensitive function for an 
employer." 

An individual who is unable to produce a urine specimen for drug testing, without an 
adequate medical explanation for the failure, has refused a drug test under 49 C.F.R. 
§40.19l(a)(5). A refusal to test is not a "verified positive result" nor does it, by itself, 
demonstrate that an employee "has engaged in prohibited drug use during the performance 
of a safety-sensitive function." Thus, absent a second verified positive drug test or that the 
person engaged in prohi~ited drug use during the performance of a safety-sensitive function, 
the combination of a verified positive drug test result and a subsequent refusal to test under 
your hypothetical would not subject the employee to permanent disqualification from 
service under Section 120.11 l(e). 

Your second question assumes a situation where the employee has a verified negative result 
on a return-to-duty drug test, and has been reinstated in a safety-sensitive position. If the 
employee then fails to provide sufficient urine for a follow-up drug.test without an adequate 
medical explanation for the failure, this does not trigger the permanent disqualification 
provisions of 14 C.F .R. § 120.111, as discussed above. However, a refusal to test is a 
violation of FAA regulations, and an employee who refuses a required drug test, follow-up 
or otherwise, must be removed from safety-se~sitive functions "until or unless the employee 
successfully completes the return-to-duty process," see 49 C.F.R. §40.23( d). 
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We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared 
by Neal O'Hara, an attorney in the Air Traffic and Airman/Airport Certification Law Branch 
of the Regulations Division of the Office of Chief Counsel, and it was coordinated with the 
Drug Abatement Division of the FAA and the Department of Transportation Office of Drug 
and Alcohol Policy and Compliance. 

smc~ µ_ 
/ ~ . 

Rebecca B. M:cterson 
Assistant Chief Counsel for Regulation, AGC-200 


