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This responds to your August 24, 2010, request for an interpretation responding to the June 8, 
2010, memorandum from the Acting Manager, Flight Standards Division, A WP-230 ( copy 
attached). In that memorandum, AWP-230 requested "policy interpretation and/or changes, if 
deemed appropriate" on the issue of FAA-certificated repair stations approving for return to 
service articles on which they performed maintenance when those articles are intended to be 
installed on foreign-registered aircraft not operating under 14 C.F.R. parts 121 or 135. 

In the interest of maintaining aviation safety in the United States, the Congress has given the 
FAA oversight responsibility for the airworthiness and operation ofU.S.-registered aircraft and 
the operation of foreign-registered aircraft operating to, from, or within the United States. To 
assist the FAA in carrying out these responsibilities, the agency has regulations it administers 
and enforces in areas such as aircraft certification, maintenance, and operation. Relevant here 
are the agency's regulations, found in 14 C.F.R. part 43, for maintaining U.S.-registered aircraft 
and foreign-registered aircraft if they are operated in common carriage or carriage of mail by 
United States air carriers under the provisions of 14 C.F.R. parts 121 and 135. 1 This includes 
the airframe, engines, propellers, appliances, and component parts of such aircraft. Section 43.3 
provides for several categories of persons who may perform maintenance on those aircraft and 
aircraft parts. Among those authorized are holders of repair station certificates, as provided in 
14 C.F.R. part 145. 

1 Additional maintenance and inspection ru.les that are supplemental to those in part 43 are found in the operating 
rules ofl4 C.F.R. parts 91, 121, and 135. 
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Thus, repair stations are entities provided for by the FAA in part 43 to facilitate the 
accomplishment of maintenance on aircraft and parts of those aircraft in accordance with part 43. 
The applicability paragraph of part 145 provides that the part contains the rules that a repair 
station must follow when it performs maintenance on aircraft (and parts of aircraft) to which part 
43 applies. Therefore, the repair station rules are circumscribed by the maintenance rules in part 
43, which, by its own terms, is limited to aircraft having U.S. airworthiness certificates and 
foreign-registered aircraft used in common carriage (or the carriage of mail) by United States air 
carriers.2 

In his June 8 request for interpretation, the A WP-230 Acting Manager suggested that the last 
sentence in§ 145.1 Applicability, which reads: "It [part 145] also applies to any person who 
holds, or- is required to hold, a repair station certificate issued under this part," should be read to 
mean that a repair station that holds an FAA certificate must comply with all sections of part 
14 5, unlimited by the applicability of part 4 3. Nothing in the regulatory history of part 14 5 
suggests such an intent. (See the Notice of Proposed Rulemak.ing (64 FR 33142, June 21, 1999) 
and the Final Rule (66 FR 41088, August 6, 2001).) If any intent is to be taken from those 
documents, it is that the reference to part 43 was added with specific intent and to give it effect. 
Though the preambles were silent on why the last sentence was added to section 145.1, the 
purpose was to provide an enforcement "hook" (similar to that found in parts 121 and 135 ("each 
person who holds or is required to hold . .. "(emphasis added))) so that the agency could take 
appropriate action against a person who does not have a repair station certificate but who holds 
out to the public and performs work that would require the certificate. 3 

The language, "It also applies to any person who holds," was taken from parts 121 and 135 and 
incorporated into section 14 5 .1 without any apparent consideration that the sentiment it 
expresses was already incorporated into the second sentence of the section. In other words, 
saying "this part also contains the rules a certificated repair station must follow .... " is 
semantically similar to saying "this part also applies to any person who holds a repair station 
certificate." However, while section 145.1 is admittedly redundant in this regard, the last 
sentence in section 145. i was intended to ensure that non-certificated persons understood that 
part 145 could also apply to them; it was not intended to expand the scope of part 145 as the 
June 8 inquiry suggested. 

In sum, nothing in the part 145 applicability section was even remotely intended to address 
maintenance or alterations of aircraft and parts of those aircraft not within the FAA' s 
jurisdiction. Clearly, part 145 applies to CAPSED, but only to the extent it performs work 
within the FAA'sjurisdiction. 

2 Initially, we note that the part 43 applicability statement uses the airworthiness certification of a U.S. aircraft as a 
threshold concept. Tt does not use (and has not used) a concept like type certification to draw the line. Use of type 
certification would have at least implied that aircraft of the same model--whether U.S. or foreign-registered--were 
covered by part 43. We also note that the threshold for foreign-registered aircraft in section 43. I (b) is very 
specifically and narrowly drawn. 
3 The history of air carrier enforcement cases is replete with examples of non-certificated persons conducting 
operations that required FAA certification. Including the "or is required to hold . . .. " language in the applicability 
sections provided a means to hold those persons accountable for violating various safety regulations. 
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We refer to a December 17, 2003 interpretation issued by the Regulations Division (AGC-200) 
of the FAA's Office of the Chief Counsel, which clearly stated that a repair station that performs 
maintenance on a foreign-registered aircraft and returns the aircraft to service "using" its FAA 
repair station certificate number does not bring itself within the enforcement jurisdiction of the 
FAA for that maintenance.4 Nevertheless, on page 2 of the June 8 A WP-230 memorandum, the 
Acting Manager refers to a "dual release" via an FAA Form 8130-3 (Authorized Release 
Certificate, also referred to as an Airworthiness Approval Tag) of aircraft parts that have been 
maintained. We presume that by "dual release," he means the same form that was discussed in 
the 2003 AGC-200 interpretation, i.e., the use of one form (e.g., Form 8130-3) for approving for 
return to service an aircraft or aircraft part following maintenance. In such a "dual release," it 
would not be known whether the part is destined for installation on a U.S.-or foreign-registered 
aircraft. That opinion was premised on the assumption that, in every such instance, the 
destination of the part is unknown. However, with respect to the seat assemblies referenced in 
the EIR at issue (the CAPSED case), all the available evidence indicated that the seat assemblies 
were removed from, we!e intended to be reinstalled on, and were reinstalled on a foreign­
registered aircraft. Thus, even assuming the Forms 8130-3 CAPSED executed were "dual 
release," the evidence indicates that the seats were not "of' an aircraft described in§ 43. l(a)(l) 
or (2). 5 

It is our opinion that a repair station is not exercising the privileges of its FAA repair station 
certificate when it performs work for which part 43 is not applicable, and this is so even if the 
person performing the maintenance believes the work is being done under the FAA' s 
jurisdiction. No current regulation in part 145 prohibits a repair station from completing an 
FAA Form 8130-3, or any other form, to record activities that are not regulated by or under the 
jurisdiction of the FAA. Along these lines, as the June 10, 2010 Memorandum to A WP-230 
from the Deputy Regional Counsel, A WP-7, stated, many foreign aviation authorities have a 
practice of instructing maintenance organizations that hold FAA certificates and also work on 
aircraft w~thin the foreign authorities' jurisdictions to use their FAA certificate number and FAA 
forms in approving aircraft and parts for return to service. Indeed, this practice is what triggered 
the 2003 AGC-200 interpretation referred to above. The FAA has been aware of this practice 
for years and has not initiated rulemaking or taken other steps to curtail it. 

In the CAPS ED matter, the VNY FSDO may, and probably should, consider contacting the 
airworthiness authority of the Philippines to advise it of the potential seat discrepancies on the 
Philippine Airlines aircraft. Depending on the facts of the case, the FSDO also could consider 
whether the improper work warrants a reexamination under 49 U.S.C. 44709 of the qualifications 
of CAPSED to hold its air agency certificate. 

4 Note: In a case where the repair station is also EASA-certificated, and it was doing work on an EASA­
certificated aircraft, the FAA would advise EASA that the repair station did not follow the FAA's regulations, and 
EASA could take enforcement action based on its own regulations. 
5 We also note that, in an enforcement proceeding in which the maintenance organization had executed a dual 
release and the destination of the part was not known, the FAA would still have the burden of proving that the 
maintained part was "of" an aircraft having a U.S. airworthiness certificate or a foreign-registered aircraft used in 
common carriage (or the carriage of mail) under parts 121 or 135. 
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This response was prepared by Edmund A verman, an Attorney in the Regulations Division in the 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance Division (AFS-300) 
in the Office of Flight Standards. If you have any other questions regarding this matter, please 
contact us at your convenience at (202) 267-3073. 


