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Re: Request for Legal Interpretation Regarding the Operation of 
an Aircraft Equipped with an Inoperative Rotating Beacon 

Dear Mr. Letts: 

This letter responds to your August 11 , 2017 request for a legal interpretation of the 
provisions of§ 91.205(b)(l 1) of Title 14, Code of Federal Regulations (14 CFR). In your 
request you ask whether a Cessna 172, equipped with a red rotating beacon and white strobe 
lights, may be operated using only the white strobe lights if the red rotating beacon is 
inoperative, placarded as "INOP," and the appropriate entry has been made in the aircraft 
logbook. 

As you reference § 9 l .205(b )(11) in your request, the FAA asswnes that the proposed 
operation will be conducted under Visual Flight Rules (VFR) day conditions. Additionally, 
we note that whether you can operate the aircraft under these conditions also requires 
consideration of the provisions of the operating tules specified in 14 CFR §§ 91.213 and 
91.209. 

The general instrument and equipment requirements for standard category powered U.S. 
civil aircraft are set forth in 14 CFR § 91.205(a) which states that: 

General. Except as provided in paragraphs ( c )(3) and ( e) of this section, no 
person may operate a powered civil aircraft with a standard category U.S. 
airworthiness certificate in any operation described in paragraphs (b) through 
(£) of this section unless that aircraft contains the instruments and equipment 
specified in those paragraphs (or FAA-approved equivalents) for that type of 
operation, and those instruments and items of equipment are in operable 
condition. 

The specific instrument and equipment requirements for flight under VFR day conditions 
are set forth in§ 91.205(b). Paragraph (b)(ll) of that section addresses the requirement for 
anticollision light systems and states that: 

I 

I . : 



For VFR flight during the day, the following instruments and equipment are 
required: ... (11) For small civil airplanes certificated after March 11 , 1996, 
in accordance with part 23 of this chapter, an approved aviation red or 
aviation white anticollision light system. In the event of failure of any light of 
the anticollision light system, operation of the aircraft may continue to a 
location where repairs or replacement can be made. 
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111e current provisions of§ 91.205(b)(l 1) became effective on March 11 , 1996 (61 FR 
5158; February 9, 1996). Prior to that date, an anticol1ision light system was only required if 
certification for night operations was requested. Based on the information you provided, the 
FAA is not able to conclusively determine whether the provisions of current§ 91 .205(b)(l l) 
apply to your particular aircraft. If your aircraft was certificated on or before March 11 , 
1996 an anticollision light system is not required for VFR day operations. If your aircraft 
was certificated after March 11, 1996, either an aviation red or aviation white anticollision 
system would be required. That system would need to meet the airworthiness standards for 
anticollision light systems specified in 14 CFR § 23.1401. 1 

In discussing whether an aircraft's rotating beacon and strobe lights are part of the same 
anticollision light system, the January 11, 2011 letter from Rebecca MacPherson, Assistant 
Chief Counsel for Regulations, to Mr. Daniel Murphy included with your request states that: 

The airworthiness standard that governs the need for an airplane to have an 
anticollision light system, 14 C.F.R. § 23.1401(a)(l), states that "[t]he airplane must 
have an anticollision system that ... consists of one or more approved anticollision 
lights ... " Because the strobe light and the rotating beacon are both approved 
anticollision lights under§ 23.1401(a)(l), they are both part of the same anticollision 
system. 

Accordingly, the FAA considers the aircraft's rotating beacon and strobe lights to be part of 
the aircraft's anticollision light system. As § 91.205(a) specifies that the instruments and 
equipment required by that section be "in operable condition" both the rotating beacon and 
strobe lights would need to be operable for the requirements of§ 91.205 to be met. 

Section 91.213(d), however, permits a person to operate an aircraft under Part 91 with 
inoperative instruments and equipment without an approved Minimum Equipment List 
(MEL) subject to certain limitations. Paragraph(d)(2)(i) of that section specifies that the 
inoperative instruments "must not be part of the VFR-day type certification instruments and 
equipment prescribed in the applicable airworthiness regulations under which the aircraft 
was type certificated." Whether your aircraft could be operated with an inoperative 
anticollision system solely under the provisions of that paragraph would depend on whether 
the anti collision light system was part of the VFR-day type certification of the aircraft. 
Additionally, for an operation to be conducted with the inoperative equipment in accordance 

1 The airworthiness standards for anti collision light systems previously contained in 14 CFR § 23.1401 were 
revised in the Final Rule, Revision of Ain,vorthiness Standards fo r Normal, Utility, Acrobatic, and Commuter 
Category Airplanes (8 l FR 96572; December 30, 2016) and are now addressed in 14 CFR § 23 .2530 . 



with the provisions of§ 91.205(d), the inoperative equipment also must not be: indicated as 
required on the aircraft's equipment list, or on the Kinds of Operation Equipment List for 
the kind of flight operation being conducted; required by§ 91.205 or any other part 91 rule 
for the specific flight operation being conducted; or required to be operational by an 
airworthiness directive. 

Although you do not specifically refer to 14 CFR § 91.209(b) in your request, you should 
note that § 9 l .209(b) specifies that no person may "operate an aircraft that is equipped with 
an anticollision light system, unless it has lighted anticollision lights."2 These provisions 
were adopted concurrently with the revisions to§ 91.205(b) requiring aircraft certificated 
after March 11, 1996 to be equipped with an approved anti collision light system for VFR 
day operations. 

The preamble to the notice proposing this rule (59 FR 37620; July 22, 1994) specifically 
recognizes the safety benefits of the proposal and notes that "requiring operation of 
anticollision lights during day operations would increase the airplane's conspicuity and 
contribute to a reduction in the number of accidents." The preamble to the final rule (61 
FR 5151; February 9, 1996) further explained the ruJe by stating that "[p]roposed new 
§ 91.209(b) would require that airplanes equipped with an anticollision light system be 
operated with the anticollision light system lighted during all types of operations except 
when the pilot detennines that, because of operating conditions, it would be in the best 
interest of safety to turn the lights off." In response to one commenter who specifically 
noted that "this change would affect an aircraft's dispatch capability'' and questioned "why 
an airplane that is perfectly capable of being flown should be grounded from daytime flight 
because something, such as a lamp, is defective" the FAA stated that: 

The FAA agrees that there will be incidents where an airplane will be temporarily 
grounded from daylight operations until a failure in the light system can be repaired. 
However, the additional safety cue provided to pilots by operating anticollision light 
systems will outweigh the cost of maintaining the light system." (61 FR 5158; 
February 9, 1996). 

Accordingly, operation of an aircraft using only the aircraft's strobe lights after placarding 
its red rotating beacon as inoperative and making an entry in the aircraft logbook would not 
be permitted unless such action is authorized by a waiver. 3 

This response was prepared by Paul Greer, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance Division 

2 The aircraft anticollision lights, however, are not required to be lighted if the pilot-in-command determines 
that it would be in the interest of safety to turn the lights off. 

3 Section 91.903 states that "[t]he Administrator may issue a certificate of waiver authorizing operation of 
aircraft in deviation from any rule listed in this subpart if the Administrator finds that the proposed operation 
can be safely conducted under the terms of that certificate of waiver." Section 91.905 lists § 91.209 as a rule 
that is subject to waiver. 



(AFS-300) of the Safety Standards Office of the Flight Standards Service. If you need 
further assistance you may contact us at (202) 267-3073. 

Sincerely, cx{1LJ_~ 
Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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Lorelei A. Peter 

Assistant Chief Counsel 

Federal Aviation administration 

800 Independence Avenue SW 

Washington, DC 20591 

Ms. Peter 

llAugust 2017 

I have been struggling with how 14 CFR Part 91.205 reads, and I need an FAA legal interpretation. This 

has to do with "Powered civil aircraft with standard category U.S. airworthiness certificates: Instrument 

and equipment requirements" regulation. Looking at 91.20S(b){11) it states that "For small civil 

airplanes certificated after March 11, 1996, in accordance with part 23 of this chapter, an approved 
aviation red or aviation white anti-collision light system. In the event of failure of any light of the anti­

collision light system, operation of the aircraft may continue to a location where repairs or replacement 

can be made". The sentence that states "An Approved Aviation Red or Aviation White Anti-collision Light 

System", means something different to me than to others. I read this, as you may have a Red Rotating 
beacon or a White Strobe light. So then, either one will satisfy 91,20S{b)(ll) . 

A Cessna 172 that has both systems (strobe light as well as a rotating beacon), if the rotating beacon 
becomes /NOP before the flight, is the PIC able to use the strobes lights as the required anti-collision 
light as long as the rotating beacon has been placard "/NOP'' and an airframe log book entry has been 
made? 

I have read the interpretation the FAA provided Mr. Daniel Murphy, on January 11, 2011, and it states, 

"The airplane must have an anti-collision system that consists of one or more approved anti-collision 

lights. Because the strobe light and the rotation beacon are both approved anti-collision lights under 
23.1401{a)(l), they are part the same anti-collision system". This interpretation of the regulation still 

does not answer the following questions: 

As long as I have one or both anti-collision lights, I am compliant under 91.205. If I do have both anti­

collision systems installed on the aircraft and one becomes INOP, am I still legal to fly as long as I mark 
the inoperative anti-collision light as INOP and make a entry in the airframe logbook? With only one or 

the other anti-collision system working this will satisfy 91.205(b){11)? 

I look forward to hearing back from you in the next few months 


