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Dear Mr. Williams: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This is in response to your letter dated March 19, 2018, in which you sought a legal 
interpretation concerning whether a flight instructor would be required to hold a medical 
certificate when not acting as pilot in command (PIC) under two scenarios. 

Under the first scenario, a flight instructor is providing flight training in a multiengine 
aircraft. The student receiving the flight training holds a pilot certificate with a single-engine 
rating. The student is seeking to add a multi engine rating. You asked if the flight instructor 
in this scenario would be required to hold a medical certificate. You stated that the flight 
instructor would not be acting as PIC. 

Under § 61.31 ( d), to act as PIC of an aircraft a person must: (1) hold the appropriate 
category, class, and type rating (if a class or type rating is required) for the aircraft to be 
flown; or (2) have received training required by part 61 that is appropriate to the pilot 
certification level, aircraft category, class, and type rating (if a class or type rating is 
required) for the aircraft to be flown, and have received an endorsement for solo flight in 
that aircraft from an authorized instructor. Therefore, the student may not act as PIC of the 
multiengine aircraft because the student does not hold a multiengine class rating on his or 
her pilot certificate.1 As a result, the flight instructor in your scenario would be required to 
act as PIC. 

Section 61.23( a)(3 )(ii) requires a person to hold a third class medical certificate when 
exercising the privileges of a flight instructor certificate and acting as PIC or as a required 
flight crewmember, except when operating under the conditions and limitations set forth in 
§ 61.1 I 3(i). Section 61.l 13(i) contains the aircraft and operating requirements for 
conducting an operation under BasicMed. 2 Therefore, the requirement for the flight 

1 A pilot who is performing the duties of PIC under the supervision ofan authorized flight instructor is not 
acting as PIC of the aircraft during solo flight. Therefore, the requ.irementto have an endorsement under§ 
61.3 l (d)(2) does not apply to that pilot. See Legal Interpretation to B. Dan Crowe (Feb. 4, 2013) (stating that 
"[a] pilot requires a§ 61 .3 l(d) endorsement only for the purpose of conducting solo flight in an aircraft for 
which the pilot is not rated."). 

2 On July 15, 2016, Congress passed legislation, FAA Extension, Safety, Security Act of 2016 (FESSA), which 
included relief from holding an FAA medical certificate for certain pilots. The FAA refers to this relief as 



instructor to hold a third class medical certificate would depend on whether the flight 
instructor were operating under BasicMed. 3 

2 

Under BasicMed, a person may exercise flight instructor privileges while acting as PIC of an 
aircraft without holding a medical certificate, provided that person holds a U.S. driver's 
license and meets the BasicMed requirements, including § 61.23( c )(3), § 6 l. l l 3(i), and part 
68. 14 CFR §§ 61.3(c)(2)(xiv), 61.23(c)(l)(vi). Section 61.23(c)(3) contains the 
requirements for using a U.S. driver's lkense to operate under BasicMed. AB previously 
mentioned, § 61.113 (i) contains the aircraft and operating requirements for conducting an 
operation under BasicMed. Lastly, part 68 prescribes the medical education and examination 
requirements for operating an aircraft under § 6 l . l l 3(i) without holding a medical certificate 
issued under part 67. If the flight instructor in your scenario complies with these 
requirements, that flight instructor may provide flight training to the student in a multiengine 
aircraft while acting as PIC without holding a medical certificate. However, if the flight 
instructor in your scenario is not operating under BasicMed, be or she must bold a current 
third class medical certificate. 

Under the second scenario, a flight instructor is providing instrument training to a 
certificated pilot who is seeking to add an instrument rating. The flight instructor is not 
occupying the other pilot station. Instead, the flight instructor would provide the instrument 
training from either the jump seat or another passenger seat. You explained that a safety 
pilot would occupy the copilot seat and that safety pilot would hold the appropriate 
certificate and ratings and be qualified to operate the aircraft. You asked whether the flight 
instructor in this scenario would be required to hold a medical certificate. You also noted 
that FAA inspectors routinely administer flight checks under instrument conditions while 
occupying either a jump seat or other passenger seat without being current or holding a 
medical certificate. 

It is unnecessary to interpret whether the flight instructor in your second scenario would be 
required to hold a medical certificate because the operation you described would be a 
violation of§§ 61.195(g) and 91.109(a). Section 61.195 prescribes limitations and 
qualifications for flight instructors. As evident from the heacling in§ 61.195(g), § 61.l 95(g) 
prescribes limitations on the flight instructor's position in an aircraft and required pilot 
stations for flight training. Section 61. l 95(g)(2), in pertinent part, requires a flight instructor 
who provides flight training for a pilot certificate or rating issued under part 61, to provide 
flight training in an aircraft that has at least two pilot stations. Canons of construction 
prescribe that all 1anguage in a statute be given effect. Therefore, the FAA should construe 
regulatory text so that no word or clause is rendered superfluous, void or insignificant.4 

BasicMed. In a final rule that published on January 11, 2017, tbe FAA amended parts 61 and 91 and created 
new part 68 to conform to tile legislation. 

3 For more information on BasicMed, see 
bttps;/ /v.-'WW. foa. gov/licenses _certificates/airmen ce1tification/basic med/ 

4 Corely v. U.S. , 556 U.S. 303, 314 (2009) ("A statute should be construed so that effect is given to all its 
provisions, so that no part will be inoperative or superfluous, void or insignificant."). 
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Accordingly, the FAA interprets § 61.195(g)(2) as requiring one pilot station for the student 
and one pilot station for the flight instructor. The regulation would not require two pilot 
stations for a training flight unless the flight instructor were required to provide flight 
training from the one of the pilot stations. Interpreting the provision to the contrary would 
render the requirement for a second pilot station superfluous. 

The FAA's interpretation of§ 61.195(g)(2) is reinforced by§ 61.195(g)(l), which requires a 
flight instructor to perform flight training from an aircraft that complies with § 91.109. 
Section 91.109(a) prohibits a person from operating a civil aircraft (except a manned free 
balloon) that is being used for flight instruction unless that aircraft has fully functioning dual 
controls. However, a flight instructor may give instrument flight instruction in an airplane 
that is equipped with a single, functioning throwover control wheel that controls the elevator 
and ailerons, in place of fixed, dual controls, when the flight can be conducted safely, and 
the person manipulating the controls has at least a private pilot certificate with appropriate 
category and class ratings. 

Therefore, in addition to providing the instrument training in an aircraft that has two pilot 
stations, the flight instructor in your scenario must provide the instrument training in an 
aircraft that has either fully functioning dual controls or a single, functioning throwover 
control wheel. As stated in a legal interpretation,§ 91.109(a) was established to ensure that 
the flight instructor could take over the controls of the aircraft in case of an emergency. 5 

Additionally, as evident from the Flight Instructor Instrument Practical Test Standards, one 
of the flight instructor's responsibilities is to be able to perform the procedures and 
maneuvers included in the PTS to the instrument pilot skill level while giving effective 
flight instruction.6 If the flight instructor were sitting in a jump seat or passenger seat 
without access to the flight controls, that flight instructor would be unable to assist or take 
over in an emergency situation and be unable to demonstrate the procedures and maneuvers 
to the student in order to give effective flight instruction. Furthermore, the requirement for 
flight instruction to occur in an aircraft that contains either dual controls or a throwover 
control wheel would be meaningless unless the flight instructor were required to sit in the 
second pilot station and have access to the controls. 7 

For the reasons stated above, the FAA finds that when§§ 61.195(g) and 91.109(a) are read 
together, the requirement for a flight instructor to provide instrument training from a pilot 
station with access to the controls is unambiguous. The FAA notes, however, that the flight 
instructor in your second scenario may provide the instrument training from the second pilot 
station without holding a current medical certificate, provided the flight instructor, the 
aircraft, and the flight operation meets the BasicMed requirements discussed above. 

5 See Legal Interpretation to Mr. Robert Hackman (July 29, 1999). 

6 See Flight Instructor Practical Test Standards for Airplane, FAA-S-8081-6D (June 2012). 

7 The FAA recognizes that preamble to the 1997 final rule (62 FR 16298) may indicate a different intent. 
However, in interpreting the express language of§§ 61.195(g) and 91.109(a), the FAA finds that the 
requirements would serve no purpose if the flight instructor were not required to sit in the second pilot station 
where the flight instructor could intervene in the case of an emergency and actively flight instruct by 
demonstrating procedures and maneuvers. 
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In response to your assertion that inspectors administer flight checks under instrument 
conditions while occupying either a jump seat or other passenger seat without being current 
or holding a medical certificate, the FAA agrees that FAA inspectors conduct certain checks 
from an observer seat without a current medical. However, during these checks, the 
inspector never exercises the privileges of a flight instructor certificate. Since the inspector 
is only there to observe and evaluate, a discussion of an FAA inspector's medical 
qualifications is not relevant to the medical qualifications of a flight instructor. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared 
by Katie Patrick, Attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, 
and coordinated with the General Aviation and Commercial Division of the Flight Standards 
Service. 

Sincerely, 

~ ~~~ 
Lorelei D. Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 



Office of the Chief Counsel 
800 Independence Avenue SW 
Washington, DC 20591 

RE: Request for legal Interpretation 

Greetings; 

I request a legal Interpretation concerning If a flight Instructor must hold a 
current medical certificate when not acting as pilot in command under the 
following conditions: 

1. Giving multi-engine flight instruction to a rated single-engine pilot 
working toward the ad.ditional multi-engine rating . 

2. 
3. Giving instrument training to a rated pilot attempting to add an 

instruinent rating, if the required safety pilot is properly rated, 
qualified and possesses a current medical certificate and the flight 
instructor does not occupy a required seat (safety pilot seat or copilot 
seat if two pilots qre requited), I.e. either jump seat or another 
passenger seat. I n other words, the required safety pilot may occupy 
the copilot seat (with functioning dual controls and would be current 
qualified to act as pilot in command of the flight. It should be noted 
that FAA inspectors routinely administer flight checks under instrument 
conditions whl!e occupying either a jump seat or other passenger sear 
without being current or holding a current medical certificate. 

Your assistance In this matter is appreciated. 




